Орлин Павлов, Дичо, Любо или 1 повече от 5 ли е

0

Липсват ми 90-те години на миналия век и началото на новия. Тогава българска популярна музика да искаш и дори повечето пееха на майчин език. Д2, ТЕ, БТР, ЛОРА, МЕРИ БОЙС БЕНД, представителите на прекрасното явление „жълта музика“ – ОСТАВА, УИКЕДА, БЕЙБИФЕЙС КЛАН, ПАНИКАН УАЙАСКЪР, АНИМАЦИОНЕРИТЕ, ами Блуба ЛУ, ами Дони и Момчил, ами Стоян и Виктор, ами Ирина Флорин, София, Мария Илиева, Белослава и т.н. и т.н. Изпуснах много, но целта ми не е да спомена всичките. Извинявам се предварително на засегнатите, подредбата ми не е по-значимост и лични пристрастия а ей така, на прима виста, каквото в момента е изникнало в съзнанието ми.

Някои от групите дори съществуват и днес. Някои направиха нови, други се отделиха самостоятелно. Правилото в това изкуство, че 1 е повече от 5 не подмина и родината. Кафевите очи на Вики не блестят вече само потопени в мастило. Те журират, заедно с ушите й. Русият перчем-гребен на Любо вече не е част от ТЕ, сега е само ТОЙ. Некоординираните емоционални движения на Дичо, които наподобявха повече действия от рехабилитация, отколкото танц или фронтменско присъствие също са извън витаминозния рок на Д2.

За мен силните години на тези изпълнители бяха като фронтмени на групите си. Група ТЕ претърпя толкова промени като най-съществената е, че маестро Ясен Велчев – страхотен пианист, комппозитор, идеолог на АКАГА, а и багерист, се ожени за бившата подгласничка на Невена Цонева от предаването Мюзик Айдъл 1 Преслава Пейчева. По мое мнение чаровна и добра певица, но подобно на Йоко Оно съвсем погреба прекрасната и по мое мнение най-добра от към художествена стойност българска група. Абе хората са го казали, където си вадиш хляба, не си вадиш оная работа.

Като лице на групата Любо агонизира в няколко солови проекта, които нямаха и частица от успеха му на „Има ли цветя на леглото до тебе“ (къде на шега къде не, превърнала се в химн на погребалните агенции в страната). Помня неделните им участия в затворилия врати вече столичен клуб до музиклания театър- BACKSTAGE. Помня чувството за импровизация и хармоничността на групата като цяло ядро. Професионализмът и въображението на Ясен, Иво, Венко и вдъхновението на Любо Киров. Ех, хубави години бяха.

А сега Любо се подвизава като жури в един спорен музикален формат откъм художествени качества и реализация. Няма лошо, артистът трябва да се храни, желателно е от това, което умее да прави, но и така е все близо до музиката. Качеството на продукцията му обаче, спадна. Песента му, в която се пее „Още не знаааааам дали…“, е може би най-успешният му сингъл като самостоятелен артист. Не, че е лоша, но не е, когато беше „Различен“ с група ТЕ. Тъжно ми е за тази група, беше ми любима, човек не трябва да пипа нещо, което работи. Ролинг Стоунс са доказателство за това.

Любо, музикаДа отидем при Дичо, който след някакви търкания с двигателя на Д2 Митко Кърнев си стегна багажа и най-успешната поп рок банда след Щурците осиротя. Не, не че не харесвам по-твърдото звучене с новия избраник Дидо, но някак си не е същото. А пък и Дидо не е Дичо, дори съм си мислил дали не е избран, заради главаната буква в името си, целящо групата да си е Д2, а не Д1, примерно.

Дичо и той се полута между соловата кариера, последния му проект VOXX, ресторантьорството по родното Черноморие, а сега  и бащинството. Да му е живо и здраво детето. За ресторанта не мога да говоря, но след Д2 никаква значима музикална следа от Дичката. Чуваме, че тренират бокс с Део, видяхме го и в едно друго музикално риалити, но нищо особено, а годинките си минаха. Вече има по-млади и по-настървени за успех изпълнители. Вокалът, който ни върна в ледниковия проект с онова замръзнало „Ледено момиче“ си остава в музикалната история на поп културата в България, но като най-успешния вокалист, на най-успешната поп рок група на страната след промените.

Дичо, музикаБТР са си БТР. Някак нафталинови, много олд скуул, но с верни фенове. Позитивни и long live rock’n’roll.

БТР, Наско, музикаГрупа Каффе! Няколко не лоши песни, един скандал с победата им в първото ни участие като държава в конкурса Евровизия и накрая пепел… за да възкръсне от нея Орлин! Отличен продукт – пее, изглежда, твори, дори участва във киното и в музикални танцови риалитита перфектно. Участия като изпълнител има предимно на камерни сцени, но движение има. Пробва и с дуети, като Белослава, Светла Иванова, например, дори трио избачкаха с Графа и Любо – все песни, които всяка дама от 18 до 88 си тананика и до днес. Секундата му с Бобо също стана smash hit по всички родни тв и радио канали! Just keep doin’ good music, mr. Pavlov!

Орлин Павлов, Каффе, музикаДойде ред и на негово величество Графа. Човек, преминал през времето, развил се през времето и неизневеряващ на себе си. Графа е умен бизнесмен. Най-добрият в този бизнес. След като успя да продаде сладникавите си „безумни искания“, “пачанги“, а сега и новите си колаборации с прохождащи артисти, на които е благодетел, продуцент, композитор и т.н., говори за неговата приспособимост, находчивост и бизнес нюх. Графа спечели и субсидия, Графа печели и награди. Дежурният победител на всички награди. Голям е. Не му харесвам песните, върпос на вкус, но е голям. Адаптивен и продуктивен.

Графа, музикаИ какво излиза, че в България има много артисти, добри музиканти и нито една добра група. Предлагам на Графа да направи една, сигурен съм, че ще има успех. Музикалният бизнес не пожали страната ни. Художествените стандарти са под минимума за тъкуването им като художествено произведение. Представляват мучене, жужене, голота, посредственост. Новата вълна е по-целеустремена, по-безкомпромисна и решена да постигне успех. От това страда единствено и само изкуството. Музиката не е крайна цел, а средство към крайната цел – успеха, измерен в популярност, гостуване по сутрешни блокове, журиране в безмислени предавания и пуста суета – най-милото на артиста. Несъразмерният Рафи е типичен пример, провинциалният Криско – също. Най-голямото недоразумение – Ангел Ковачев и специално Моисей също от екс дуета Ангел и Моисей. Интернационалната композиция Вензи също. В този ред мисли… много ми липсват Любо, Дичо, Наско и компания. Събудете се, момчета!

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg