Огледалце, огледалце, я кажи… (видео)

0

Ще ми се да започна тази статия с едно признание за безпокойство. Аз всъщност започвам да харесвам Бойко и това ме притеснява. Притеснява ме, че симпатията ми е основана единствено и само на предпочитанието за по-малкото зло, за познатото зло, а това е правият път към голямата безизходица, към която сме поели.

След като изгледах обстойно записа от срещата на премиера с българската общност в Англия, ми дожаля. Дожаля ми за него, за българите в чужбина и за българите в милата ни родина. На изток от Рая, на запад от миналото, България лъкатуши, бутана от невидими сили и криволичи като пияна проститутка готова да подаде износения си задник срещу празни обещания.

Премиерът, лидерът на ГЕРБ, щатният художник на българската държава, чертаещ бъдещето й в тъмни нюанси, беше изправен до стената от шепа емигранти. Цъклещ поглед, ръка подпряна на трибуната, словоблудство, беден речник и познатата простовата харизма…, а въпросите си заслужаваха един искрен отговор, вместо въображаемите „позитивни” доклади и светлото макроикономическо и евроатлантическо бъдеще, което само Вие рисувате, господин премиер.

Бойко Борисов, Лондон

премиерът

 

Ще се спра на три основни момента, които сякаш разсякоха с огнен меч тягостната атмосфера на продължилата близо час паметна среща в посолството ни в Лондон. Три въпроса за миг сигурно секнаха английския дъжд. Три въпроса, останали без отговор, чието ехо кънти в неразбиращите ни от закодирани доклади уши.

Защо България не е готова с кандидатурата си за генерален секретар на ООН?

Нека припомним, че шансът да оглавим престижната структура изобщо не е въображаем, но отговорът на премиера си е направо космически, а именно, че срокът бил до края на месец март и кандидатурата се обсъждала. Март тази година ли, Бойко? Какво му обсъждате толкова? Имената са две, какъв подбор правите? И защо не казахте между кое лоби се колебаете? Всъщност Вие казахте, че при Ваш мандат Бокова е оглавила ЮНЕСКО, сега е ред на Сталинка ли? Според мен, от имане на време отдавна сте го изпуснали или и Вие като Айнщайн гледате на времето като нещо относително? Измихте си ръцете, драги ни Пилате и ако не спечелим, Ви чакаме оставката, защото по тази точка се провалихте. От страх и послушание. (около 36 минута във видеото)

Когато се погледнете в огледалото, виждате ли Делян Пеевски?

Този въпрос изби рибата! Не го очаквахте, нали? Статията на немския „Шпигел“ за Айсберга на корупцията у нас Ви хвана на тясно и Вие пак си рецитирате сухата статистика за милиарди, хванати от контрабанда и пак фантастичната мантра за светлото бъдеще и добрата работа на съд, полиция и тинтири-минтири. Нищо не казахте за Делян. Не знаете ли нищо за него? Въпросът беше конкретен, никой не е искал от Вас да цитирате суха статистика. Що за статистик станахте? Премиер ли сте или сте оглавяващ Националния статистически институт? Представям си как заставате в цялата си прелест пред огледалото в интимен монолог, редуващ малкото Ви име и името на едрия дивеч, който само Вие не разбрахте що за престъпник е, а пък то чак до „Шпигел“ стигнало… Да до огледалото, ама то лъже, нали? (около 44 минута във видеото)

Какво мислите за Слави Трифонов и шестте въпроса за референдума?

Не се интересувал от Слави, нищо, че се шуми, че шоуменът иска да оглави нова политическа вълна, която да седне в царския му престол. Но пък, за да не бъде съвсем суха и неразбираема статистиката, Бойко спомена и за мерака на Дългия да строи сграда в парка пред хотел „Кемпински“ (сега Маринела) преди години и Бойко като кмет, любител на парковете, му отказал и от тогава редовният посетител в покоите му в Банкя – наш Слави, му станал враг. Абе, махленска работа! На колко ли хора сте окастрили крилете, за да запазите София зелена и красива… (около 49 минута във видеото)

Е, това е есенцията! Бойко, виновно и смутено си каза репертоара, който звучи сякаш на запис! Мъчно ми е, Бойко на каква дълга концесия сте дали българския задник, че който и да дойде, едно ще говори – суха статистика и старателно миене на ръце, а чужди интереси ще ни лашкат, докато физически не изчезнем.

А Вие, скъпи загрижени западномислещи към източните ни неволи емигранти, вземете се върнете, за да се борим заедно, ако искате нещо да промените, ако наистина искате да се върнете, защото иначе изглежда като клуб по интереси и чесане на езиците. Заедно можем и да успеем, поотделно никога!

Показана е 1 от 1 страници
          


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg