Магнолията ми е много по-добра от магнолията ти

0

Българинът е малък човек. Зрител, запалянко, който превръща фейсбученото като основна утеха, като поле за изява, като апотеоз на живота на застаряваща домакиня. Жалко! Жалко и за целия западен свят, кодиран да оцелява в условията на примитивното вътрешно тъулкуване на демонстративния кич. И докато живота на нас, обикновените люде се е свел до Facebook-съществуване, какво все пак се случва с… необикновените. Онези най-ярки представители на човешката фауна? Ами, нищо различно. Снимат се до магнолии и споделят снимките си в интернет. Флора и фауна винаги са съществували ръка за ръка. От министър-председателя до евродепутата, от артиста до чиновника, от монтьора до овчаря, сърфиращ нейде в Горнотракийската низина. Човек до магнолията, магнолия до човека.

Питам се дали това не е поредната мания а ла ледена кофа и харлем шейк. Този път обаче, не идва нито от гетото на Ню Йорк, нито е някаква благотоврителна цел. Идва от България, от София, от квартал Банкя. Това всъщност проблем ли е, питам се аз? Практически липсата на интернет-хигиена е световен проблем, но да се щракнеш до лимон или цвете, когато току-що е пукнала първа пролет си е естествено, дори красиво.

лимон, Бареков, магнолии

Какво обаче става, когато главните действащи лица са журналистът, ТВ-директорът, политикът, лобистът, опортюнистът и настоящ евродепутат Николай Бареков и министър-председателя на Република България Бойко Борисов. Как гласоподавателите възприемат това… политик до цвете, като черно до бяло или като ексцес на политическия дериват в майка България. На мен не ми седи сериозно, което само по себе си показва, че българинът не гласува политически, а по-скоро естетичски, по симпатия, по предпочитания, по телевизионен образ или по орбаз и подобие на самия себе си, по образ на съседа си, по образа на алекоконстантиновия Бай Ганьо.

Медиите и в частност интернет са основният инструмент за формиране на общественото мнение, оръжия, лишени от всякаква хигиена, скрили клепотрактичния си модел на управление зад пропагандираща „демокрация“. Не можем да отречем обаче, че Бойко Борисов е безспорният корифей в тази пропаганда, владеещ изкусно и в детайли това изкуство. А и честно да си кажа, на мен повече ми харесват магнолиите от лимоните. Какво да очакваме? Политическият отговор засега е лимони, редно е да очакваме лидерът на ДПС Лютви Местан изтипосан в зелена градина, заобиколен от жълти турти, Волен Сидеров декориран с венец от глухарчета и т.н.

Борисов, магнолии

Всичко напомня евтиния водевил, в който живеем. Не търся под вола теле, търся простото обяснение защо политическият ни елит е част от миманса, снимащ се с цветя или правещ хербарии, вероятно и целящ да отвелече вниманието от това, за което е избран. Търся и обяснение защо обществото е със статут на лумпенизиран зяпач с полуотворена уста, псуващ или лайкващ, защо предпочита да е последовател, вместо изследовател?

Кога, господин премиер, страната ще намери богата на хумус почва и ще цъфти като магнолиите в двора Ви, а няма да напомня забравен хербарий от част по труд и техника?

Кога ще се държите като политици, а не като експерти по ботаника?

Ние сме тук, пред компютрите с полуотворена уста, притихнали и очакващи поредната Ви фейсбук-публикация и съответната реакция от господин евродепутата Николай Бареков. Лале ли си, зюмбюл ли си, а може би магнолия?

Инструментариумът на съвременния популизъм не изключва използването на интернет-платформата! Аз обаче, изключвам флоралния камуфлаж като сериозен аргумнет за това колко добър политик сте, седейки като нарцис в мониторите на електората си.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg