Липсата на ценности води до слаба държава

0

Когато става дума за държавност, всички се сещаме за Велика България! Тази България, управлявана от Крум, Симеон, Петър, Калоян, Иван Асен II, по-късно от Стамболов, Борис III … Все големи мъже, водели държавата напред! Дали обаче е нужно само това да имаш един голям водач? Не, определено не е достатъчно! Важно е да имаш силен водач, който да води народа напред, но без цел и посока това пътуване няма смисъл! Всичките, които изброих по-горе, са имали ясно виждане за това какви са целите пред България и какво трябва да се направи, за да може държавата и народът да вървят напред и да са добре.

За да може народът да бъде добре, той има нужда от ценности! Не просто да се бие в гърдите, а наистина да ги притежава и отстоява. Да се върнем назад във времето, за да бъда точен и ясен.

Средата на XVIII век – в България все по-усилено се говори за реформи, за независимост. Интересно тук е, че не става дума за национална, а за духовна и просветна независимост – да се учи и проповядва на роден език! Защо ли възрожденците ни са били такива „идиоти“ и са давали пари за образование и черкви, вместо да ги дават за оръжие? Защото да хванеш оръжие и да тръгнеш срещу врага е лесно, но да се освободиш от духовната му зависимост – това е трудно!

На България във всеки един период от нейното съществуване са й трябвали лидери – можещи и вярващи хора, които да вършат добре „народната работа„, както е казвал Левски. Само с такива хора – идеалисти, които не поставят нищо над своите идеали, ще бъдем отново онази държава, по която милеем от десетилетия.

Ако преди почти два века и половина нашите предци не бяха заложили на образованието и религията, сега може би нямаше да ни има. Замислете се над това, когато решите да проспите учебните часове или да се скатаете от работа.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg