„Лесното“ общуване

0

Българинът Атанас Райков от 24 август 2015 г. е назначен за генерален мениджър за Централна и Източна Европа на водещото в света приложение за чат съобщения. В момента Viber има повече от 600 милиона уникални потребители в света и е един от лесните начини за общуване. Факт е, че модерните технологии се превърнаха в неизменна част от живота ни. За мен самия, е немислимо да живея без таблета и смартфона си! Понякога дори съзнателно избирам този тип модерно общуване, защото е бързо, а и съм изключителен фен на всевъзможните емотикони. Но винаги има едно НО…

За пореден път в последните месеци в общуването си се сблъсках с хора, които предпочитат приложенията за чат съобщения, за да избегнат контакта tete-a-tete, когато става въпрос за „важни“ разговори. Няма как да не се запитам – защо бягаме от живия контакт? Не е ли важно за нас самите да погледнем другия човек в очите, да усетим настроените му, да почувстваме емоциите и душата му? Не ни ли превърнаха модерните технологии в страхливци?

Въпроси, които все повече остават на заден план за мнозина, но не и за мен! Общуването е процес, чрез който хората обменят информация. Това е сухото определение, което ще откриете в тълковния речник. Но общуването е нещо много повече… Един поглед, докосване или усмивка… Човекът е емоционално същество, което не се побира и в най-живописните и реалистични емотикони.

общуване, чат съобщения, Viber

Съгласен съм, че чатът е нещо много яко! Преди две вечери минах покрай едно столично заведение в центъра на София. Беше пълно с хора! 2/3 от тях си бяха извадили телефоните и чатеха, постваха и лайкваха! Бяха забравили напълно, че са излезли, за да се видят с приятели!

Социалните мрежи се превърнаха в местата, където можеш да откриеш информация, да разбереш кой къде е бил, с кого и още, и още… място, където хората предлагат брак или искат развод, или споделят за загубата на любим човек!

Мисля си, че освен че се превърнахме в страхливци, загубихме достойнството и уважението към човека срещу нас. И независимо, че твърдим, че общуваме все повече и повече, благодарение на модерните технологии /и това е факт!/, загубихме съдържанието на тази дума. Поколенията след нас няма да знаят какво означава истинското общуване. Какво означава целувка, прегръдка, усмивка и т.н. Това ще бъдат само едни красиви емотикони, но празни от съдържание!

Какво ли е имала предвид Моника Белучи, когато е казала: „Съзнанието на човечеството прогресира в технически смисъл, но не и в смисъл на чувственост!

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg