Криско козината си мени, но качеството – не!

0

Помолиха ме да напиша нещо за Криско. Какво мисля за него, за успеха му, за творчеството му, за лекия завой, който направи в своето „изкуство“ – словоблудство. Не ми е неприятно да говоря за него. Габровецът е любопитен феномен на гласа на улицата. На това какво тя, в по-голямата си част харесва, в какво се припознава, как се манипулира и как се развива. Говорейки за Криско не правя разлика с това говорейки за Фики Стораро, ако се абстрахирам, че вторият е турчин. Качеството на продукцията е на еднакво ниско ниво от чисто музикалната й част та до визуалната и обвивка. Кич и простотия лъха и от двете. Огледален образ, обобщаваш в себе си всичко от едната простотия – разбирайте чалгата, до другата простотия – рап чалгата.

КрискоКристиян, както впрочем Фикрет и другите техни клонинги и копия имат известни достойнства и те не са за подценяване. Криско е колкото далече от музиката и поезията, толкова близко до шоу бизнеса, който, ако се съгласите, е загубил една голяма част от достойнствата си и се е превърнал просто в бизнес, предлагащ евтино шоу с ниска себестойност. Криско е бизнесмен! Точно така, при това добър. Продава се, харчи се като топъл хляб, а продукцията, която реализира му струва жълти стотинки. Елементарни, провокативни рими, музикални заготовки, заигравка с наркотици, коли, пари и цици. Следват хиляди гледания на лъскавите клипчета, хиляди споделяния и хиляди идолопоклоници между 14-19 години и… национален проблем.

Общество, лишено от ценностна система, което вярва, че пушлявенето на марихуана е жизненоважна кауза, че момичета, които ще застанат до тях в живота всички до една ще са като от клипа, гримирани, напомпани и разкрепостени, а скъпата кола и сухата пачка в джоба, са основна цел в живота.

Имаме процес на деморализация. Има процес на съмнение в бъдещето кой, как и с какви критерии ще си служи само след няколко години. Кой, как и с какви методи ще възпитава, работи и управлява.

Разбира се, че тези хора ще пораснат и чисто житейски ще помъдреят, но не може да се разчита само на житейската мъдрост, защото те от малки не са научени как да различават хубавото от пошлото. Това обаче, е обект на семейната среда и на възпитателния процес, за който, уви, не е отговорен Криско, поне не само.

Криско има нужда от публика, за да оцелее. Трябва да напълни зала, канал, да се разчува, това има няколко начина, а единият не е много сигурен, този в който не се съобразяваш с тълпата и методично, с много лишения и много налудничава вяра в мисията и идеите си можеш да постигнеш целта си, вероятно не и докато си физически жив. Вторият е, когато се съобразиш с потенциала на слушателите или по-точно с първичните им механизми за същестуване, залееш ги с простотия, пееш им за дрога и е*ане и ги спечелиш. Тъмна сделка е това, първо единият прави компромис с изкуството, а другата страна прави компромис със себе си. С това не искам да кажа, че у Криско живее артистична душа. Но може и да е така.

Криско не е проблем сам по себе си. Не е проблем, че този човек изкарва пари. Проблемът идва от това, че нивото е твърде, твърде ниско, че няма конкурентна среда, защото при глупостта конкуренция няма. Това е същественият проблем, а не звездният статус на джуджето от Габрово. То е един ужасен диалект, едни повърхностни рими на ниво предучилищна възраст, един бийт, една хореография, едни дрехи… Тъжно, но изглежда, че работи.

Криско, 100 кила

100 кила и Криско

И сега двамата РАПЪРИ на страната – Криско и 100 Кила, пеят мило и нежно за дечицата и родината в новото си амплоа. На същите тези дечица от същата тази родина, на които до скоро пееха за наркотици и секс. За мен разлика няма. Нивото си е все такова. Посредствеността не може да се надскочи. Колкото и господин ти Криско да твърди, че има академично образование, толкова и автодидакт ми изглежда на мене.

Та относно новото Аз на Криско – първо ми е все тая, второ – като се заслушам, не ме впечатлява или казано просто и ясно – Бобът днес, е пръднята утре!

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg