Митове и факти за хранителните алергии

0
  1. Алергия или непоносимост

Докато една четвърт от хората твърдят, че имат хранителна алергия, истината е, че от алергия са засегнати едва 6% от децата и 2% от възрастните. Много хора бъркат алергиите с непоносимостта към определени хранителни продукти. Например непоносимостта към лактозата, която е причинена от неспособността на организма да разгради захарите в млякото, не е истинска алергия, въпреки че болшинството я нарича така.

  1. Алергии към ягоди, фъстъци и боите за храна

Проучванията показват, че 30% от родителите смятат, че детето е алергично към фъстъци, но статистическите данни за такива алергии са много по-ниски. Някои хранителни багрила причинят алергична реакция, но не се срещат често. Честите видове алергии са тези към млякото, яйцата, фъстъците, соята, пшеницата и рибата. Ягодите не са в този списък.

  1. хранителни алергииМогат ли алергиите да се израстат?

Не и с всяка алергия. Около 80% от децата израстват алергиите към млякото, яйцата и пшеницата, но само 20% от тях успяват да преодолеят алергията към фъстъци. Повечето деца израстват алергията към млякото на около 2-3 годишна възраст. Въпреки че алергията към млякото е по-често срещана при деца, може да се развие във всяка възраст. Съществува много малка вероятност, че алергията към морските дарове може да отшуми след време.

  1. Дали хиперактивността е чест симптом на алергия?

Не. Най-честият симптом на алергия е уртикария, а най-разпространените хронични заболявания, свързани с хранителни алергии са екзема и астма. Уртикария обикновено се появява два часа след поглъщането на алергена. Възможно е също така наличие на сърбеж в задната част на гърлото. Други чести симптоми включват изтръпване в устата, стягане на гърлото, повръщане, диария, хриптене и затруднено дишане.

  1. Агнешкото месо и оризът могат ли да причинят алергии?

Митът, че агнешкото и оризът не предизвикват алергии е широко разпространен, тъй като тези продукти често са изключвани от диетата, за да се установи към какви съставки имаме непоносимост. Алергиите към ориз и агнешко с срещат рядко, но са напълно възможни. Всички продукти, които съдържат протеин, могат да предизвикат симптоми на алергия.

  1. Дали ваксини са опасни за хората, които са алергични към яйца?

Ваксините могат да съдържат яйчни протеини, но относно риска трябва да се консултирате с Вашия лекар, тъй като може да бъде възможно да се приеме ваксината, въпреки алергията. Ваксините за морбили, паротит и рубеола, като цяло са безопасни за деца с алергия към яйца. За да се гарантира безопасността на ваксината, се ваксините се изпитват за кожна алергия. Грипната ваксина, която се приема през носа, съдържа яйчни протеини и не се препоръчва за тези, които са алергични към алергена.

  1. хранителни алергииДали соята е добър заместител, ако сте алергични към млякото?

Соята се възприема като здравословна храна, за която хората често мислят, че е неутрална храна за страдащите от алергии, което е мит. Алергията към соята е широко разпространена и затова не може да бъде предпочетена по-безопасна алтернатива. Избягването на соята е изключително трудно, защото тя се съдържа в много продукти. Ако сте алергични към тази съставка, може също да сте алергични към други бобови растения, като например фъстъците, граха или бобовите култури.

  1. Има ли хранителни алергии, които са по-безопасни от други?

Това е още един мит. Всяка хранителна алергия може да предизвика потенциална смъртоносна анафилаксия. Анафилаксията предизвиква подпухване на тъканта в гърлото, което спира притока на въздух в белите дробове. Тийнейджърите често са потенциално застрашени към получаване на анафилаксия, тъй като те са склонни да поемат риска, като се хранят навън и не обръщат внимание на етикетите, а също така не носят със себе си антиалергични лекарства. Всяка година, анафилактичен шок получават между 1-3% от страдащите от алергии.

  1. Етикетите информират ли достатъчно за съдържащи се алергени?

На етикетите е изисквана информация за съдържанието на общи алергени. Това определено прави живота по-лесен относно възможността за получаване на хранителни алергии, но бъдете сигурни, като ги прочетете внимателно и сериозно. Ако на етикета на продукта има надпис „може да съдържа“, не купувайте продукта, твърде вероятно алергенът да присъства.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg