Добър апетит, мили деца!

0

Случаят с кърменето в големите търговски центрове е вече решен. С други думи ще се кърми в моловете – навсякъде.

кърмене, Деница ПанайотоваДеница Панайотова, майката на две деца, която бе помолена да не кърми детето си в мола, защото притеснявало околните и нейните адвокати са постигнали извънсъдебно споразумение с търговската верига. В резултат на това жената ще получи и сума, която ще дари за организирането на кампания за кърмене на обществени места. Къде ли още възнамерява да кърми тази жена и защо си мисли, че навсякъде ще и бъде направена забележка. Ако това е някаква нова мода и по този начин се стимулира българската раждаемост аз съм твърдо за. Иска ми се това течение на разгневените кърмачки да коригира демографката картина в страната. Тогава всичко ще има неповторим смисъл и няма да се разглежда като след родилен синдром на тънкообдина българска жена.

Според стожерите на човешките права в лицето на Българския хелзинкски комитет (БХК), който изразиха възхитата си от напористата българка, отстояваща майчинските си права спрямо нея е упражнена дискриминация. Ами няма ли да дискриминираме с това споразумение майките, които нямат кърма, няма ли да дискриминираме по-възрастните майки, които не са имали тази луксозна привилегия, няма ли да дискриминираме татковците, батковците, как ще компенсираме всички останали? Да им делигираме и на тях някакви права, ей така, да не се окажат тъкообидни и те, да не ги ощетим.

кърмене, Деница ПанайотоваМайката, в частност българската буди възхищение, страхопочитание. Ще кърми където се наложи и когато се наложи. За щастие големите търговски вериги са обособили места за тези неща, говорим за хиляди квадрата застроена площ, с лъскави магазини, не говорим за опашката пред сергия на женския пазар. Всичко това ми се струва като да търсиш под вола теле. Преекспонирана лична обида. Сигурно охранителят не е бил от най-любезните, сигурно жената пък е от „най-модерните“, които търсят правата си и в общия въздух. Обаче се огледайте колко примери за дискриминация има около нас и как никой не се оказва способен да се справи с тях. Дискриминираме едни, за да спасим други. Лесно е някой да се почувства лишен от някакво право, което според него обществото и някой му го дължи.

Аз срещу разгневени майки не се изправям. Истински орлици са, готови да ти издерат очите, да ти отрежат пръстите, да те подложат на китайски мъчени, за да постигнат своето.

В един горещ летен ден преди няколко години след изпити две бири в Западния парк и станал жертва на натоварената си отделителна система реших да посетя храстите с цел уриниране. Просто в парка нямаше тоалетна. Дечицата пишкат там, а понякога правят и други работи, та с известна доза свян се запътих към обраслия храсталак. Срамежливо се наврях в шубрака, доколкото мога, обърнах гръб и с очакващо нетърпение припряно взех да разкопчавам копчетата на панталона си. Съвсем сериозно щях да се пръсна, иначе не бих го направил, а и както казах нямаше тоалетна в парка, дори химическа. За съжаление не ми провървя в първия и единствен опит за уриниране на открито. Бях секнат от недружелюбния лай на една жена, която редеше каруцарски псувня след псувня. Нямал ли съм тоалетна у дома, нарече ме копеле, пияница, наркоман. За пияница не знам, бях пил две бири, определено не съм трезвени, но наркоман, копеле, човек без собствена тоалетна?

Засрамих се, стана ми неудобно и дори забравих за биологичната си нужда. Излязох от храстите и със зачервени бузи – бегом към вкъщи. Облекчих се, успокоих се и физически, и психически и си казах, повече бира в парковете – никога. Не беше много трудно да ида до дома си, живея на 10-тина минути от парка, но реших да се почувствам близко до природата, натурално, хипарски, но не ми позволиха. Същата онази майка и организираната й свита от още 2-3 разгневени родителки, които до преди моето действие пушеха цигари, люпеха семки и познайте къде си хвъляха боклуците – не ми позволиха. Същите тези майки, чиито сладки дечица уринираха на воля и на открито – не ми позволиха. Може би детската урина е по-свята, може и аз да съм бил дискриминиран, но едва ли бих бил подкрепен от БХК или някоя друга организация. Ако бях подкрепен и бях спечелил, със сигурност нямаше да даря парите за кампания за свободно уриниране на открито.

дискриминация, кърменеЗа едни е позволено за други  – не. Едни се настаняват незаконно, строят къщи незаконно, абе правят всичко незаконно и им е позволено, а на друго не. Едни плащат ток, вода, парно, други не и не визирам само малцинствените групи. Просто има разделение и някой са с повече привилегии от други. Кои са всъщност дискриминираните, не знам!

В света на дискриминацията също има политика на двойно счетоводство. Подкрепена, разбира се с различен морал, с различен интерес.

Чудя се, ако утре разбунтувана тийнейджърка реши да си смени дамската превръзка в центъра на мола, какви биха били реакциите. Със сигурност заклеймяващи, но със сигурност ще има и подкрепа. Някой пак ще бъде дискриминиран и обиден, някой ще плаща, друг ще прави кампании.

И така, докато разбираме свободата като свободия и търсене на нещо в нищо, откъснати от съществени проблеми, касаещи обществото като цяло, а не накърненото себелюбие на индивида.

Честитя на госпожа Деница Панайотова победата и да се бори за каузата, ако наистина мисли, че е важна. Да я развие. Тя е майка на две деца. Майка за пример на всички български жени, които не раждат или раждат, но по малко. Подкрепям дързостта и способността й да отстоява и да се бори. В този случай спечели нещо, което така или иначе си бе спечелено и се направи от мухата слон, но едно не може да се отрече – децата ще са сити във всеки кът на мола.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg