Каквото училището, такава и държавата

0

Няма деца! Не останаха! Никакви ги няма! Скоро и учителите ще изчезнат. Не, преди да изчезнат ще тръгнат да просят. Учителите, които наравно с кмета, попа и лекаря са били най-тачените в града или селото. Ще просят, ще гледат болни хора в чужбина или ще слугуват на едни нови креатури, родени от безвластието и безверието на новия строй, от израждането на устоите, съхранили ни като българи – все тая!

ученици, училището232 паралелки ще бъдат закрити от новата учебна година! Рекорд за последните три години! Закрити, поради липса на кандидати… Само демографския срив ли е единственото обяснение или то е най-удобното за министерството на Тодор Танев? Новият, утежняващият фактор за редуцирането на паралелките е повече от ясен – двойките от изпитите за външно оценяване… Тотален срив в резултатите, които показаха седмокласниците. Всеки трети от явилите се на препитването е получил двойка по математика и всеки шести от явилите се е със слаба оценка по български език и литература. 2500 !!! само в столицата бяха скъсани по двата предмета и не успяха да кандидатстват за гимназия… До тук със сухата статистика! Няма нужда от въпроси, въпроси, за които отговори никой няма, нито пък иска да потърси…

Никой не може да каже и какво ще е бъдещето на празните училищни сгради в страната, които стават все повече и все по-празни! Дори лястовиците не искат гнезда да свиват на увисналите им дървени дограми и изпочупени стъкла. Сгради, празни като паметта ни… Огледалата за силата на една нация – училища и читалища – у нас са криви, олющени, замръкнали в края на 80-те!

Селото е Карабунар, Пазарджишко. Спрях, за да снимам окаяната сграда на читалище „Възраждане“. (всеки път си го обещавам, минавайки по иначе чисто новото шосе, което свързва две магистрали „Тракия“ и „Струма“, а надеждата ми е след месец да видя майстори, които поправят фасадата, дано!)

читалище Възраждане, село КарабунарГениален оксиморон – читалище пред срутване с името „Възраждане“! Какво беше учудването ми, че в сграда като тази, заприличала повече на декор за хорър филм има дейност! Да, зад счупените стъкла и прокапалия покрив танцуват деца и възрастни хора, пеят фолклорни местни групи.

читалище Възраждане, село КарабунарСлавка Комсийска е учител, майка на две деца – малко момиченце и син, който учи и работи в Норвегия.

„Трябва да се направи така, че хората да останат в Карабунар, за да има и училище, и читалище“,

казва Славка, но в същото време е щастлива, че синът й учи и работи в скандинавската държава, далече от България.

„Надежда има, че нещата у нас ще се оправят“,

не каза обаче дали ще посъветва сина й да се върне отново у нас…

Ще каже ли някой колко български учители ще останат без работа, колко семейства ще пострадат от неминуемото орязване на щата след свиването на 232 паралелки… къде ще отидат тези хора (учителите) и ще бъдат ли върнати след една учебна година, когато може и да има нужда от тях? Само да не стане като училищата в началото на демокрацията, които бяха закрити по малките населени места като това в близкото до Карабунар с. Виноградец – „Георги Бенковски“.

Четвърт век тази сграда се руши, просто защото в селото деца няма, почти никакви.

Училище "Георги Бенковски", ВиноградецКъщите във Виноградец пустеят или поне 80 процента от тях, останалите хора изнемогват.

„Няма да има никога деца вече“,

със задавен глас промълви пред камерата на ДЕЛО Петър Дойкин, един от малкото останали жители на иначе голямото до края на 80-те години село. Село, известно с благодатната си лозаро-винарска производителност.

„Каквото училището, такава и държавата“,

казва простичко и все така с мъка в гласа Петър – най-кратката и тъжна аналогия и истина, която бях чувал.

Петър е прежалил живота си. Живурка в с.Виноградец – родното му място, а там вече няма какво да губи. И ще продължава да казва истината без задръжки, а тя е само една в последния четвърт век:

„От неуки се управлява държавата, некадърници!“, защото „Каквото училището, такава и държавата…“

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg