Велизар Енчев: Заплатата на управителя на БНБ не трябва да е по-голяма от тази на Цачева

0

Велизар Енчев е роден на 7 февруари 1953 г. в град Гълъбово, Старозагорско. Завършва журналистика в СУ и работи във в. „Отечествен фронт“. Кореспондент е на БНТ в бивша Югославия от 1987 до 1993 г. Посланик е в Хърватия от 1997 до 2002 г., след което се изявява като тв водещ в тв СКАТ. Автор е на много книги, най-известната е „Аз бях в разузнаването” на издателство „Милениум”. Народен представител в 43-то НС. Избран е от ПГ на „Патриотичния фронт“, която напусна след скандал.

Г-н Енчев, внесохте промени в Закона за БНБ, с които искате рязко сваляне на заплатите в банката. Какви са вашите мотиви?

Мотивите ми може да намерите в сайта на Народното събрание. Имам усещането, че ще получа подкрепа от парламента, защото РБ и по-конкретно Мартин Димитров отправи въпрос към финансовия министър за заплащането в БНБ и за нейното състояние. Както се очакваше въпросът беше върнат за парламентарния контрол заради несъответствие с Правилника за работата и дейността на НС, както и на мен беше върнат почти същия въпрос през месец февруари. Това е така, защото наистина Министерство на финансите към когото е зададен въпроса, не е принципал. Такъв е Народното събрание, тоест трябва да питаме себе си. Вместо да говоря със себе си, реших да предложа промени в Закона за БНБ, които точно изясняват и осветляват възнагражденията в БНБ.

Кой допусна управителят на БНБ да получава 45 000 лева на месец?

димитър радев

Димитър Радев, управител на БНБ

Трябва да проверим дали наистина заплатата на управителя е 45 000 лева. Има такава информация и факти, че това е така. Първият е, че членовете на Управителния съвет на БНБ не подават декларации за своите заплати в Сметната палата. Те отчитат само доходи от друга дейност. Чл. 23, ал. 3 от Правилника на БНБ гласи, че трудовото възнаграждение на служителите в банката се определя от Управителния й съвет, но то не може да бъде по-ниско от средното възнаграждение на служителите със съответни функции в други банки в страната. На всеки 6 месеца се получава информация за възнагражденията във всички частни банки, а ние знаем какви са те. Средно в частните банки се получават заплати около 40 000, 60 000 или 70 000 лева. Това е факт, който доказва информацията, с която разполагаме. Третият факт е, че банката отказа становище по този въпрос, който повдигнах. Това, което повдигнах, вече е коментирано от Минчо Христов още преди 7-8 години. Той твърди в свое изявление, че заплатата на управителя е много по-висока. Аз неслучайно предлагам заплатите в БНБ да не са по-високи от заплатата на председателя на Народното събрание. Има едно много важно изречение, според което управителят, подуправителите и членовете на Управителния съвет на БНБ декларират своите заплати и бонуси в Сметната палата. Когато има едно такова деклариране, ще има осветяване на техните доходи. Не може председателят на Комисията за финансов надзор Стоян Мавродиев по закон да взима 90 процента от възнаграждението на председателя на българския парламент, а управителят на сходно учреждение каквото е БНБ да взима по-голяма заплата, отколкото принципала – Народното събрание. Разбира се, Българската народна банка е по-голяма и важна от КФН. Възмутително е мълчанието по този въпрос от страна на БНБ и отговорът, който даде новоизбраният управител Димитър Радев по време на изслушването в НС, че неговата заплата трябва да е адекватна на възнагражденията в европейските институции. Това е изключително нахалство. Така аз бих поискал моята заплата да бъде колкото на немските депутати от Бундестага. По тази логика това може да поиска всеки един хирург или шофьор.

Очаквате ли да получите подкрепа в пленарна зала?

Точната дума не е очаквам. Надявам се на такава от Реформаторския блок, от БСП и АТАКА. За ГЕРБ не мога да говоря, защото те избраха Радев, ще се опитат и да го запазят. В парламента вече върви мълва, че ако моето предложение се приеме, Радев веднага ще подаде оставка. Тъй като той не можел да работи на по-ниска заплата от тази на Цецка Цачева. Разбира се, това е шега. Но защо не? Законите за всички държавни институции трябва да важат и за БНБ. Това, че е независима, не значи, че не е част от държавата.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg