Соня Йончева пред delo.bg: „Винаги бих пяла в България и за България“

0

Най-чувственото сопрано в целия свят – така Ви определя музикалната критика. Любимка на Пласидо Доминго сте, пели сте на една сцена със Стинг, пред кралски особи и на най-големите сцени по целия свят. Като погледнете назад, на кого искате да благодарите за началото на кариерата и последвалия световен успех? Кой Ви даде стимул да кандидатствате в Женевската консерватория?

– Майка ми, цялото ми семейство, но има и една много интересна история – имаше една пианистка в Музикалното училище, която вече почина, за жалост, но тя ми донесе един малък плик с логото на Консерваторията в Женева и ми каза: „Соня, преди 30 години кандидатствах там и не ме приеха. Запазих си това листче, в което ми казват, че не съм приета и ти го давам на теб, за да се пробваш ти, може и да успееш.” Бяха времена, в които никой нямаше компютър вкъщи и това беше начинът да намеря адреса на Консерваторията. Така кандидатствах.

Соня Йончева

Великият тенор Пласидо Доминго Ви покани да пеете на грандиозния спектакъл по повод неговата 70-годишнина, а синът му Ви е импресарио… В топли отношения сте със семейството на оперния ас, що за човек е Пласидо Доминго?

Пласидо Доминго е много земен човек, влюбен в живота.

– Той харесва изкуството, харесва му да отиде в някой бар, харесва футбола и заедно с моя съпруг ходят често да гледат мачове. В топли приятелски отношения сме.

Соня Йончева

Със Стинг сте имали любопитна история – любовна сцена в негов мюзикъл. Сега в какви отношения сте с него?

– Имахме разни планове да пеем още нещо заедно, но така и не успяхме да ги реализираме до момента. Но кой знае? Всичко хубаво ни предстои, нали така?!

Имате ли идол в оперното изкуство? От кого сте се учили?

– Учила съм се от живота и нямам идол.

 

Коя е арията, която не бихте изпълнили за нищо на света? С участието Ви в коя ария искате да Ви запомнят? Коя е любимата Ви ария?

– Нямам любима ария.

Бих изпълнила всички възможни музики, които биха могли да намерят някакъв терен в моя глас.

Заедно със съпруга Ви – венецуелският диригент Доминго Хиндоян, сте граждани на света. Избрали сте да живеете в Швейцария, но непрекъснато пътувате по света. Интересно е запознанството Ви с него. Как и къде се случи?

– Запознахме се през 2009 г. в Женева. Той беше Маестрото на моя финален изпит в Консерваторията. Бях много щастлива, защото той е изключителен музикант и ми даде много съвети.

 

Синът Ви Матео е на две годинки и половина. Как се справяте с отглеждането му?

– Засега се справяме много добре. Матео е страхотно дете, което се адаптира лесно към всички ситуации, всички държави и, за щастие, нямаме особени проблеми с динамиката на нашия живот, която той спокойно следва.

Опитваме се да бъдем добри родители, независимо къде сме.

Бихте ли се върнали в България да живеете с Доминго и наследника Ви Матео за постоянно?

– Да, абсолютно да! На Доминго страшно много му харесва нашата държава.

 

Ще представите за първи път в София своя удивителен Вердиев репертоар на концерта на 18 юни в зала 1 на НДК. Две години по-късно Пловдив ще бъде Европейска столица на Европа, заедно с италианския град Матера. Бихте ли участвала в това домакинство на родния Ви град?

– Да, ще се опитам, ако получа такава покана.

Винаги бих пяла в България и за България.

Какво бихте пожелали на младите оперни дарования от България?

– На момичетата в оперното пеене бих пожелала да бъдат винаги майки. И никога да не жертват това чувство да бъдат майки заради един глас. Не си струва!

снимки: официален сайт на Соня Йончева

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg