Градината на смъртта

0

Със сигурност си спомняте случая на Яна – момичето, убито и захвърлено в Борисовата градина преди няколко години. Само преди месеци бяхме потресени от още едно убийство в Борисовата градина – това на 16-годишния Георги. Преди дни пък 67-годишен дядо бе пребит пред очите на двете си внучета, защото скинари взели едно от децата за ромче.

Ще кажете: обичайната за днешна България грозна криминална хроника. И обичайният контекст: въпреки големия поток от хора, никой нищо не е видял; въпреки табелите, обозначаващи „зона с 24-часово видеонаблюдение“, нито една камера не е записала престъплението; полицията не е била наоколо; разследването е в задънена улица; няма виновни; няма наказани.

Това можеше да е сюжет на завладяващ криминален сериал, ако не беше зловеща реалност в самия център на европейска столица. Публична тайна е, че Борисовата градина отдавна вече не е уютно място за разходка на майки с бебета, за семейно каране на велосипеди или за игра на федербал. Циганията по алеите, въплътена в мобилни сергийки за семки, балони с хелий, захарен памук и сладолед е най-малкият проблем на парка, конструиран между другото от швейцарския ландшафтен архитект Даниел Неф през 1882 г. по подобие на тогавашните европейски градски градини.

Борисовата градинаРазрухата по алфалтираните пътеки, тревните площи, езерото с лилиите, езерото „Ариана“ бледнеят на фона на властелините на Борисовата градина- малки или по-големи групи младежи с бръснати глави, с тениски на Че Гевара, с татуировки на „Blood and Honour“ и пречупени кръстове, с бира в ръка и с хладно оръжие в задния джоб.

Футболни фенове, наркомани и наркопласьори или неонацисти, тези младежи се чувстват необезпокоявани в Борисовата градина. Там са техните явки, техните кафенета, тяхната трева, техните побоища. Там те безнаказано безчинстват, обиждат, псуват, хулиганстват, вадят наяве цялата си агресия, низки страсти и тотална деградация. Там отсъстват родителите им, учителите, полицията, общината, държавата, Бог…

Борисовата градина е една малка ничия земя, която се превръща пред очите ни в територия на агресията и насилието в София, но това не прави впечатление никому. МВР не намира за нужно да проведе нито една акция там. Столичните фирми за охрана не намират за нужно да я подсилят и направят по-ефективна. Йорданка Фандъкова и общинарите са заети да асфалтират и санират предизборно, вместо спешно да поправят всичко онова, което все още е поправимо в Борисовата градина.

Борисовата градинаПреди време се появи помпозен проект за реконструкцията на парка – с мол, виенско колело, влакче за туристи, супер модерно WC със стая за бебета и пр.

Всъщност и Градините на Семирамида да възпроизведем в парка, ако не гарантираме сигурността на посетителите му, ще го превърнем в поредната мумия на нашето безхаберие.

 

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg