Феноменът „BG Първа дама“

0

Не съществува държава в света, сигурен съм, чиито първи дами през годините да са били толкова концептуално различни. От желанието да доминират, до пълното безразличие на титлата Първа дама (длъжност, която не съществува никъде в българските закони). От класическото възпитание, до липсата на каквито и да е светски обноски. От трудния избор на представителни тоалети и прически, до пълното неглижиране на тази част от дрескода и визията по протокол. Първите ни дами от началото на демокрацията не са много – едва 5, но пък са достойни и самобитни. Кои са те и с какво ще ги запомним през мандатите на техните съпрузи? Ето кои са най-важните им моменти като президентши – гафове и постижения, част от техните биографии.

Мария Желева
съпруга на президента Желю Желев (1990 г. – 1997 г.)

„Простачка, мечка, вълк – аз съм, ама чак дотам не съм.“

С тези думи на Мария Желева завършва последният филм за Първата дама на демокрацията, излъчен в края на 2013 г. по БНТ, дни след смъртта. Родената в с. Грозден

Мария ще бъде запомнена със своята непринуденост и липса на светски обноски.

първи дамиНещо, за което тя не e съжалявала приживе. Огнената Мария, която е режисьор по образование, и за миг не е искала да бъде президентша. Самата тя признава, че е отслабнала с цели 15 кг през 1990 г., когато научила, че вече е Първа дама. „Животът ми се обърка“ – споделя покойната съпруга на първия демократично избран президент Желю Желев.

„Да ти честитя ли, да те окая ли?“

това е бил единственият въпрос по телефона към съпруга ѝ , след като е станало ясно, че е вече е първият демократично избран президент на Република България. Мария Желева ще остане онази първа дама, която казваше всичко в очите на хората – пряма, откровена и искрена до болка. През целия мандат на Желю Желев медиите не спираха да я хулят. До последно тя си задаваше въпроса:

„С какво заслужих всички простотии и мръсотии по мой адрес?“

Така и отговор не получи. През третата година от президентския мандат семейство Желеви осиротява. Самоубива се една от дъщерите им – Йорданка. Отново в последното си телевизионно интервю Мария Желева си спомня как по време на визитата на испанското кралско семейство у нас пред входа на тогавашния хотел „Шератон“, слизайки от колата с президента Желев, тя чува някой да крещи от събралото се множество:

„Да ти умре и другата дъщеря…“

първи дамиМъка, която Мария Желева отнася в гроба си. Непознат нюанс, за който нито една медия не съобщава от същата вечеря с испанския крал Карлос и кралица София е, че по протокол съпругата на монарха е трябвало да бъде с червен костюм. Заради съчувствие към траура на първата двойка на България, кралица София е била облечена в тъмен костюм – черно и тъмно синьо, с бели орнаменти. Никога Мария Желева не е блестяла със скъпи прически, бижута или тоалети, което ѝ навличаше критиката на хайлайф средите у нас. Тя

до последния си дъх остана една жена от народа.

По българските закони институция Първа дама не съществува, но по повод жената до президента Плевнелиев, Мария Желева твърдеше, че е „пресолила манджата“ с това неглижиране на съпруга ѝ като държавен глава. Мария Желева си отиде неразбрана, но запазила естествения си характер след боледуване във ВМА на 8 декември 2013 г. Погребана е в гроба на баща ѝ Иван Маринов в родното им село Грозден.

Антонина Стоянова
съпруга на президента Петър Стоянов (1997 г. – 2002 г.)

„Всички колежки бяха влюбени в Петьо и аз трябваше да проявя активност. После той ми посвети песен и… така започна всичко“ –

кратък, но съдържателен спомен на Антонина Стоянова за първите любовни трепети със съпруга ѝ Петър Стоянов, който години по-късно ще стане президент на България. Двамата се запознават като стажанти в пловдивската адвокатура, а бъдещата първа дама не крие, че е била активната страна в първоначалния флирт.

първи дамиИ двамата са родени през 1952 г., като Антонина (17 февруари) е с 98 дни по-голяма от Петър. Софиянка е по рождение, но израства в Пловдив, където завършва английската гимназия. Антонина учи „Международно стопанско право“ в Лайпциг, след което се връща в Пловдив, за да работи 15 години като адвокат – от 1979 г. (когато се омъжва за Петър Стоянов) до 1994 г. През това време тя специализира „Международно право“ в Илинойс, САЩ (1992 г.) и „Търговско право“ в Кьолн, Германия (1994 г.).

Връщайки се от Германия, втората дама на демокрацията започва работа в Дирекция „Международно право“ на Министерството на външните работи. След това една година е първи секретар в посолството ни в Лондон. Щом съпругът ѝ, с когото имат две деца – Стефан и Фани, се кандидатира за президент, тя загърбва кариерата си, за да го подкрепи.

Винаги елегантна и изтънчена, през целия мандат на съпруга си, Антонина се е обличала в тоалети на български дизайнери, но основно от модната къща „Рила Стил“. Антонина Стоянова има слабост към един конкретен аксесоар – шапките. Тя владее три езика и има безупречен етикет. Сравняват я с Ева Перон и Хилари Клинтън.

Антонина Стоянова активно работи, за да популяризира родната култура зад граница – хвърлена ръкавица към следващата първа дама – Зорка Първанова. От началото на президентския мандат Антонина Стоянова, заедно със съпругите на тогавашния премиер и екс кмет на София – Елена Костова и Алиса Софиянска, са съпредседатели на фондация „Бъдеще за България“. Няколко месеца по-късно Антонина Стоянова се оттегля и учредява собствена фондация „Ценности“. От 2001 г. Антонина Стоянова става част от екипа на Световната организация за интелектуална собственост в Женева.

Зорка Първанова
съпруга на президента Георги Първанов (2002 г. – 2012 г.)

С дискретно присъствие и в двата мандата на съпруга си е Зорка Първанова – третата Първа дама след демокрацията у нас. Любовта между нея и Георги Първанов се разгорява в коридорите на СУ „Св. Климент Охридски“, където и Зорка, и бъдещият ѝ съпруг учат „История и етнография“ и то в един курс.

първи дамиПрез целия период като Първа дама Зорка Първанова не спира активната си научна работа в Българската академия на науките, тъй като по думите ѝ,

„достатъчен е един политик в семейството“.

Тя е родена в Разлог – град между Рила, Пирин и Родопите, типичен представител е на земния зодиакален знак Телец. Баща ѝ Петър Парцов е строителен инженер от близкия до Разлог град Якоруда. Потомка е на четника Христо Чернопеев, неин прадядо, който взема участие в Илинденско-Преображенското въcтание.

И ако по-впечатляващата откъм тоалети нейна предшественичка Антонина Стоянова е посрещала първата дама на САЩ Хилари Клинтън, то почитателката на семплите костюми Зорка Първанова кани в България друга президентша – Лора Буш. Съпругата на Георги Първанов проявява инициативност и дава идеята за организирането на благотворителни абитуриентски балове за деца без родители.

По времето на първия мандат на Първанов е инициирана кампанията „Българската Коледа“. Двете инициативи са продължени и от наследника на Първанов – Росен Плевнелиев.

Владимир и Ивайло са синовете на Зорка и Георги Първанови. И двамата са щастливо женени, като по-големият от тях и съпругата му зарадваха родителите си с внуци – 6-годишният продължител на името на дядо си Георги и двегодишната Виктория.

Юлияна Плевнелиева
бивша съпруга на президента Росен Плевнелиев (2012 г. – 2017 г.)

Юлияна Плевнелиева и Росен ПлевнелиевАко съществува истински прецедент в президентската ни история от последните 27 години, то той е свързан с името на Юлияна Плевнелиева. Журналист, юрист и финансист по образование, вече бившата съпруга на президента Росен Плевнелиев отказва да го придружава където и да е във връзка с негови официални визити и събития през целия му 5-годишен мандат.

Юлияна стана част от площадната стихийност през лятото на 2013-та срещу Делян Пеевски, който бе посочен от служебния премиер Пламен Орешарски за председател на ДАНС.

Юлияна ПлевнелиеваЗаконната тогава съпруга на Росен Плевнелиев скандализира обществеността със своите крайни изказвания в социалните платформи, че на България е нужен „Бойкомет“. Туитът ѝ предизвика полюсни реакции – от откровена симпатия, до остро осъждане.

Оскъден брой снимки в социалните мрежи показват коя е Юлияна Плевнелиева. Тя е с къса коса, с фигура на тийнейджър и обикновено носи големи тъмни очила, когато е на обществени места, за да избегне нежелани любопитни погледи.

Юлияна ПлевнелиеваЮлияна Плевнелиева завършва Втора английска гимназия в София, след което се дипломира в Нов български университет.

В продължение на година Юлияна Плевнелиева координира Българската ИДЛО алумни асоциация. Сдружението, чието седалище е в Рим, е учредено по време на семинари на Международната организация за развитие на правото.

Преди 13 години започва работа в онлайн отдела на издателство „Икономедиа“.

Следват специализация по финанси в Международното висше бизнес училище, което си партнира със City University, Сиатъл, САЩ.

Двамата с Росен Плевнелиев имат три деца, но най-тежкият миг за семейството идва на 8 август 2015 г. Тогава първородният им син Филип умира, докато президентското семейството е на лятна ваканция в съседна Гърция. Смъртта на 14-годишното момче предизвиква всенародна съпричастност към тъгата на първата двойка в България.

Десислава Радева
съпруга на президента Румен Радев

След 5-годишно прекъсване България отново се сдоби с Първа дама, която излезе още от първия миг доброволно под прожекторите редом до съпруга си. Името ѝ е Десислава Радева. 47-годишна бургазлийка, скандална с реакции, постове в социални мрежи и медийно аутфит представяне по своему. Финансист и макетингов експерт, Десислава е почитателка на твърдия рок. Първата ѝ музикална страст бил Дейвид Ковърдейл, но признава, че си понякога си пада и по музиката на Азис.

Десислава Радева и Румен РадевВръзката на настоящата първа дама и държавния глава бе съпътствана от дълбоки съмнения за конфликт на интереси.

Причината – Десислава Радева е работила като PR и счетоводител на Военновъздушните сили, на които пък летецът генерал-майор Румен Радев е бил командир на ВВС.

Изборът на тоалети на жената до президента винаги е бил съпътстван от крайни коментари. Някои обвиняват Десислава Радева в липса на вкус, други – в копиране имиджа и стила на друга първа дама – тази на САЩ, Мелания Тръмп.

Десислава Радева и Мелания Тръмп

Безпрецедентна бе и снимката, пусната в онлайн пространството, на която тя е по широки флорални панталони и ефирен потник, а президентът – бос, по потник с черна апликация на гърдите и къси панталони.

Десислава Радева и Румен РадевСпоред запознати, Радев е последовател на Учителя Петър Дънов и изповядва повечето от неговите съвети. В тази връзка, близки до държавния глава твърдят, че над три десетилетия той имa навика да ходи бос. Така черпел сили от земята като се зареждал енергийно.

От една година Румен Радев и Десислава Радева са семейство. Държавният глава има две деца от своя предишен брак – Дарина и Георги, а пък втората му съпруга – голям син от предишния ѝ съпруг Георги Свиленски.

С какво ли още ще ни изненада Десислава Радева в оставащите повече от 4 години на негласния пост Първа дама? Времето ще покаже, а историята ще оцени подобаващо.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg