Електричеството – енергия на бъдещето

0

„Eлектрификация плюс Съветска власт” – думи на Ленин, които олицетворяват напредъка в развитието на едно общество. И макар Съветската власт да остана само в Русия, то безспорен факт е, че електричеството е основен елемент на съвременния живот и движеща сила на индустриалната революция. Практическото му използване в началото е основно за осветление, като постепенно навлиза в бита и под формата на електрически уреди.

Всеки един уред в нашия дом ни улеснява, коства по-малко усилия и пести време. Оказва се, че няма по-комфортен, чист и безопасен източник на енергия за отопление от електричеството. И макар че хитовите в миналото акумулиращи печки да гният по мазета и тавани, отоплението на ток в последните години се завръща с пълна сила. Фактор за това са революционните технологии, внедрявани в производството на климатична техника.

електричество без проводникЗа първи път в света – електричество без проводник

 

Не е трудно да се забележи нарастващият брой на външни тела по фасадите на сградите. В някои случаи, когато това не е заложено в плана, гледката не е приятна, но естетиката няма значение, когато се отопляваш евтино и чисто. Новите материали в строителството гарантират енергийна ефективност на високо ниво, стимулиращо собствениците на нови сгради да предпочитат този вид отопление. Програмата за безплатно саниране на правителството също помогна в този избор.

В конкурентната търговска мрежа може да намерим голямо разнообразие от качествени климатици на достъпни цени. Термопомпите от типа въздух-вода с висок коефициент на преобразуване в момента са хит на пазара. Цената все още е висока, но бъдещето несъмнено принадлежи на тях. Не е трудно да се прогнозира, че основният начин за отоплението и у нас занапред ще става с електрическа енергия. Тук идва и въпросът за енергийната политика на страната.

Никола ТеслаНикола Тесла – бащата на светлината

 

След изключително спорния анализ на БАН отново се повдига казусът АЕЦ „Белене“. Дебатите около проекта заливат информационното пространство. Мненията на специалистите са разнопосочни. Предстои много важен избор на правителството, който ще определи бъдещето на следващото поколение. Силно се надявам този избор да не е под натиск, да бъде правилен и да направи всеки дом чист и комфортен.

Петър Кантарев

 

 

автор за delo.bg: Петър Кантарев

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg