Божидар в страната на чудесата

0

Дълго време подминавах изказванията и делата на шефа на Националния исторически музей със снизходителна усмивка. Живият, туптящ национализъм, казвах си, е един от основните инструменти на ДС и очевидно човекът още не се е отърсил от рефлексите на миналото си. Докато след поредното тв интервю на Божидар Димитров, не си дадох сметка, че всъщност тези рефлекси обслужват едно построено ни вече някъде от някого бъдеще, в което България е центърът на древността, българските базилики са носители на генетичния код на Колизеума, българската свещена вода гарантира безсмъртие, българското злато блести с извънземна светлина, българските вампири имат лечебна сила, а Ванга е повелител на новия световен ред.

Разбира се, в целия този филм не липсват и лошите. Това са джихадистите, които леят нерегламентиран бетон в джамиите в България, и македонците, които дръзват да си сложат паметник на резервирания ексклузивно за българското Средновековие цар Самуил.

Божидар ДимитровКато стана дума за македонците, 500 000 от тях щели да станат българи, рекъл Божидар Димитров в надуване на балона на смачканото българко самочувствие. Щом идват при нас, значи сме за пример, внушава ни Димитров. А истината е съвсем друга – македонците не искат да са българи, те искат да са европейци. Искат да пътуват свободно из Европа, искат да имат достъп до европейския пазар на труда, децата им да учат в европейски университети и да се възползват от европейските средства. Kleta mayka Balgariq не е идеал за тях. Тя всъщност не е идеал за никого, мислещ със собствената си глава, а не с телевизора.

И не, това вече не е забавно. Нито е и гротескно.

Не ме разбирайте погрешно – дълбоко уважавам чувството за национална памет и съзнанието за исторически корени. Но само като основа и двигател за изграждането на смислено и модерно бъдеще, а не като котва към уютното пристанище на славното минало.

Задавали ли сте си въпроса защо божидардимитровците с техните откровени небивалици са през ден в телевизионните студиа, а никога там не интервюират младите, образовани, целеустремени българи, които правят сериозни пробиви в света на науката, иновациите, информационните технологии? И успяват благодарение на себе си и на моженето си, а не на олигархията, която са им отгледали.

Мислите, че това е случайно ли? Не, просто някой има интерес тези българи да не съществуват изобщо.

Божидар Димитров, Бойко Борисов, Плиска, аязмоДалеч съм от мисълта да градя контра конспиративна теория, на е очевидно, че някой има интерес България да е сбирщина от ниско образовани, ниско платени хора с нисък морал, с ниски ценности, но с напомпани национални и физически мускули. Хора, които вярват в заклинания, но не вярват в Бог. Които живеят в разкопки и в бутафории, а не в модели на съвременна архитектура. Които прекарват дните си над парче вестник с евтин народен колбас и разгазирана бира, чоплят семки и трият талончета от всевъзможни лотарии. Които се прехласват по чудеса, магии и каменни надписи от миналото, за да не мислят колко окаян е животът им в настоящето. Които искрено вярват в думите на Ванга и нейния пророк на земята Божидар Димитров, че ще се оправим, когато си оправим „държавните църкви“, без дори да се замислят, че държавни църкви няма, защото всички църкви са на Св. Синод, а той е независим от държавата…

Някой има интерес от създаването и всекидневното захранване с митове на причудливия свят на Божидар Димитров и Ко.
И едно е сигурно – този „някой“ няма добри намерения.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg