Стефан Диомов: С Тоника се радвам на мир и любов

0

Стефан Диомов е роден на 16 февруари 1945 г. в Бургас. Работи в областта на музиката повече от 50 години. Основател е на “Фамилия Тоника”, “Тоника”, “Тоника СВ”, създател на оркестър “Горещ пясък”. Негова заслуга е откритието на забележителни гласове – Тони Димитрова, Дани Огнянов, покойният вече Пламен Ставрев. Има над 350 авторски песни, незабравими хитове и повече от 3250 концерта със своите формации.

Г-н Диомов, Вашата 70-та годишнина стана повод и за втори концерт, този път във Варна…

Да, годишнината ми е само формален повод. Отдавна имах идея да направя подобен концерт. Назовали сме го „Хайде заедно“ и се опитваме да оправдаем това заглавие. Събираме се стари приятели на сцената като Ваня Костова, след дълги години се събира „Тоника СВ“ в пълен състав, Тони Димитрова, „Петте сезона“, „Врабчетата“ и много други. Около 50 човека ще бъдем на сцената. Водещ ще е Драгомир Драганов, подготвили сме куклен състав от театъра в Бургас. Един нестандартен спектакъл, който провокира, който  има едно приятелско послание към хората. Колкото и да звучи тривиално, то е да се опитаме да бъдем заедно, защото иначе е трудно.

В спектакъл се превърна и концертът в Бургас на 2 август. Как се чувствате на 70?

Концертът в Бургас беше много посетен, имаше правостоящи, публиката остана много доволна, но не е редно аз да говоря тези неща. Чувствам се много добре, щом правя тези луди неща. Много се радвам от това, което се случи, напълно заслужихме името на спектакъла, това не е обикновен концерт. Ще се радвам и във Варна да премине така, както в Бургас.

Стефан ДиомовВидяхме Ви заедно с  „Тоника“. Заровихте ли окончателно томахавките? 

Да, разбира се. Нямам никакви проблеми с „Тоника“ с „Тоника СВ“, да не говорим за младата група „Петте сезона“. В момента се радвам на мир и любов.

Стефан Диомов, Тоника СВ, Лео Богдановски

Стефан Диомов, Тоника СВ, Лео Богдановски

Какво е мнението Ви за днешната музика?

Има хубави неща, не отричам постиженията. Смутен съм от някои по-хард изпълнения, от някои видове цинизъм, които за мен са недопустими, но какво да се прави – демокрация. Иначе, нека да дойдат младите, сигурен съм, че сред тях има таланти. Тепърва ще се изявяват. Моята болка е за това, че новата музика изцяло заема мястото на тази, която правиха хора като мен. Трябва да има място за всички, атмосфера, въздух. Нека старите не си отидат, но младите да дойдат. Нямам нищо против.

Стефан ДиомовВиждате ли Ваш наследник?

Защо не? На „Бургас и морето“ Светослав Лобошки обра всички награди, това е толкова радостно. Нека да има 20, 30 или 40 като него. Да пишат мелодични песни, защото хора като мен, разчитат много на мелодията, тя е в основата на всяко творчество. Не мога да посоча нито един хит сега или преди, в който да няма вложена добра мелодия. Тогава шлагерът се пее дълго време.

На какво сте се посветил в момента?

Изцяло съм се посветил на концерта. Той обикаля цялата страна. От сутрин до вечер върша организационна работа. Ще изпълним около 30 песни, от които 3-4 нови мои композиции.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg