Безнаказаният морал и велоалеята (видео)

0

В България никой не се съобразява с велосипедистите. Човек на колело – движещ се донор. Така, без никакъв срам ще Ви кажа, че правя сравнението. На 16 години съм, а за последните два месеца са ме бутали три пъти на велоалея. Да, на самата велоалея! Не на пешеходна пътека, не на пътя, а горе – на червеното, отредено от общината за мен и велосипеда ми платно.

Обстоятелствата и причините са много, но наглите шофьори са истинската причина да жертвам живота си, когато се опитвам да спортувам, да спестявам вредни емисии и семеен бюджет. Войната по пътищата е страшна, а напоследък в градски условия имам чувството, че всеки, имащ машина над 1 тон, е убиец. Караш по вътрешна улица, която е еднопосочна, все ще излезе някой в насрещното и ти да не знаеш как да спреш за оставащите 2 метра! Ами много ясно – скачаш от колелото и каквото сабя покаже.

Карам надолу по стръмния булевард „Бъкстон“, където има една съборетина, която наричат„велоалея“ и в същия момент някой решил от булеварда, без мигач да се качи горе с бясна скорост – пребивам се като куче в него, като куче! Опитите ми да повикам полиция по телефона за спешни случай 112 винаги са свършвали със затваряне на телефона от страна на диспечера. Излизам на пешеходната пътека като бутам колелото – крещят ми, че съм бавен, качил съм се връз него и го карам – крещят, че не го бутам. Е, какво да направя, драги? Да прелетя? Да не минавам от другата страна на улицата и да си намеря нов дом? Като сте се качили на автомобил, не значи, че пътят е Ваш, не значи, че градът е Ваш! Това е моят град, моят роден град, градът в който са родени моите родители и техните също. Градът, в който имам право да живея без Вие да ме газите и да се опитвате да ме убиете – безнаказано. В Бразилия, хората са го измислили…
…видяхте ли какво направи човекът? Премести колата от велоалеята! Писнало му е, писнало му е да му нарушават правата и спокойствието. Не иска да си рискува живота. Снимките, които виждате отдолу са заснети от мен преди няколко дни на бул. „Бъкстон“ в София – колата е фирмена, а безпардонният шофьор е бил на работа.

Както виждате, бе спрял както на вело, така и на пешеходната алея. Единственият начин пешеходците и аз да преминем без да излизаме на пътното платно беше да изчакаме. Изчакахме, а той само каза „Сори“. Не трябва ли да бъде наказан поне от фирмата, в която работи, за това нарушение на закона, както някои телевизии наказаха шофьорите си, които бяха паркирали на места за инвалиди?

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg