Арогантността на европолитическия Франкенщайн

2

Не може да не сте срещали на екрана едно изкривено в безизразна гримаса политическо лице. Лицето е на дребната очилата католичка и послушна кариеристка Меглена Кунева, снаха на секретаря на ЦК на БКП (1962-1978) Иван Пръмов. Жена с безцеремонни амбиции за власт, камуфлажирани зад въображаемите „европейски“ ценности. Към момента тя е вицепремиер по координация на европейските политики и институционалните въпроси на Република България, но политическата й кариера е като вкисната кофа многоцветна блажна боя, пробита от противоречия.

Спирам дотук с биографичните забележки. Възмущението ми е съвсем прясно и се олюлява като кухия крак на пиян пират. За какво иде реч?

Госпожа Кунева каза в ефир, че заплатата от 340 лева не била бедност! Това го казва жена, която като еврокомисар е получавала 22 хиляди евро месечно + 7 хиляди за представителни разходи. И в допълнение на всичко това получава доживотна пенсия по 25 000 евро годишно. Т.е. хората, получаващи минимална заплата не могат да се нарекат бедни? Ами какви да се нарекат, госпожо Кунева? Според „европейските“ ценности, които яростно защитавате и изповядвате какво друго би могло да бъде съществуването с три столевки и две двайсетолевки? Или тук с пълна сила важи поговорката „Сит на гладен не вярва“.

Какво по-напред да сложим в потребителската кошница с тези 340 лева?

Да приемем, че човек живее абсолютно сам и в добрия случай има наследствен апартамент, къща или какъвто и да е подслон. След покриване на режийните в летните месеци, защото през зимата ще му трябва поне още половин заплата за месечното обезпечаване на ток, парно, вода на апартамент, ще му останат вероятно две стотачки. Зелени и лъскави, които човека яростно ще защитава, за да останат, колкото се може по-дълго в портфейла му.

Ако го кара на хляб, картофи и вода, ако ходи пеша или пътува с велосипед (който някой му е подарил), за да не плаща разходи за транспорт, може и да изкара месеца. Това си звучи като покриване на абсолютния жизнен минимум. Звучи си като бедност. Ами с какви дрехи да ходи? Сигурно бихте го насочили към „бутиците“ ВТОРИ ШАНС или… поне лятно време може да ходи полугол. Този човек няма да си позволява кино, театър, дори и кабелна телевизия, че той и декодер за безплатните програми не може да си позволи… да не говорим за телевизор. И какъв човек е това тогава? ОЦЕЛЯВАЩ! Трудно оцеляващ, обаче. Незащитен вид от изчезване.

Няма смисъл от подобен анализ за покупателната способност на лице с доход от 340 лева. На всички е ясно, че дори математически да докараш нещата до половинка хляб на ден и лъжичка извара, то на практика си лишен от пълноценно съществуване, но както написах по-горе „Сит на гладен не вярва“!

340 лева, Меглена КуневаЛесно е да се говори, госпожо Кунева, особено на чужд гръб, където пак от стара българска поговорка знаем, че и „Сто тояги са малко„. За капак по същото време излиза и друга новина, а именно, че „Екопак“ иска да глобява клошарите с 1000 лева, поради факта, че компанията имала загуби от 7-8 милиона лева годишно от откраднати разделно събрани боклуци. Боклукът като европейска ценност! Човешката немотия като порок! Кой беше казал, че бедността не е порок? Веднага да се коригира!

„Екопак“, разбира се следва своя икономически интерес, но социалният аспект на проблема остава нерешим. Какво да правят тези хора, след като на повечето от тях не е оставена особена възможност. Според думите на госпожа Кунева, това са хора извън комфортната финансова бариера от 340 лева. Те вероятно взимат 339 лева, дори 200 лева може би не взимат. Чудно ми е откъде тогава ще им искат глоба в размер на 1000 лева? Да ги накараме да крадат… нещо различно от боклук, да ги направим престъпници в по-категорични смисъл на думата?

живот, цигани, полиция, убийствоНЕМА такава държава“ бихте затананикали, обаче има! Като лаборатория за експерименти е. Намира се на Балканите и е част от вездесъшия Европейски съюз. Само че там не експериментират с бели мишки, а с живи хора. Оцеляващи хора, които ще бъдат глобявани за това, че се хранят с боклуци. За това, че спят на открито не от дива хипария и за това, че не се къпят не поради липса на хигиенни навици. Тази държава се нарича България. В нея човек с месечна заплата, стигаща му да си купи три чифта дънки не може да се нарече беден. А клошарите са толкова богати, че могат да платят глобата си от 1000 лева и то затова, че ядат остатъците от европейската храна, от храната на вицепремиера Кунева.

Ако госпожа „европейска ценност“ Меглена Кунева стои зад думите си, нека внесе предложение за закон, с който да направи всички депутатски заплати 340 лева, иначе звучи като някаква лекция по психоза и убеждение. Обаче хипнотизиращата й мисия е обречена на провал, защото пак според една българска поговорка „Сиромах човек – жив дявол„.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!2 коментара

  1. Диана Илиева на

    Какво да кажа – “Убий глупака с мълчание”. Но за съжаление глупаците ще се окажем ние – българските граждани, затова, че търпим такива като Кунева. Всички са нагли, безочливи, противни!!!Те живеят с 3400 лв., а ние с 340. Нооо, извинявам се, забравих, че ние не можем да се сравняваме с важните депутати според друга противна твар -Ц.Цачева. Лошото е, че се вземат насериозно, мислят се за умни и значими, а всъщност плещят простотии без всякаква свян.

Коментирай в Delo.bg