15 септември е

0

15 септември е! Време е за училище, но какво точно учат децата в училище? Дали това образование, което получават, ще им послужи в живота? Колко от тези деца ще постигнат нещо в живота, благодарение на това образование?

Когато бяхме деца, имахме любима реплика – „това кога ще ми потрябва в живота?!“ и може би бяхме прави. В училище получаваме много ненужни знания, особено в големите класове (8-12) повечето от нещата, които учим, са безсмислени. Ето няколко неща, които предлагаме ние, за да се подобри образованието:

1. Намаляване на броя на учениците в паралелка – не повече от 15 човека в клас, така учителят ще има повече време да работи с учениците и ще може да изгради определен подход спрямо всеки ученик. Всяко едно дете е строго индивидуално и трябва да се подхожда по определен начин с него. Това няма как да стане, докато в клас са по 25-27 деца.

2. Създаване на повече стажове – не може да учиш в професионална гимназия, от теб да се очаква утре да излезеш дипломиран икономист, а през живота си да не си виждал счетоводен баланс. Теорията, колкото и добре да бъде предадена и усвоена, тя не може да бъде полезна, ако не бъде приложена на практика. Нашето предложение е малкият и средният бизнес да бъдат обвързани с такива стажове, с цел да се подпомага образованието. Това са бъдещите кадри на страната ни, трябва да се погрижим за тях.

3. Увеличаване на заплатите на преподавателите – тук няма да правя сравнения с други професии! Срамна работа няма, за да сравнявате една с друга дейност, но е повече от ясно, че един учител, който взима 500 лв, няма как да е стимулиран да работи и да дава всичко от себе си. Време е в България да разберем, че интелектуалният труд трябва да бъде по-добре заплатен, иначе не ни очаква нищо хубаво.

Ако не променим нещо в образователната ни система, ще продължим да губим още млади хора, които предпочитат да учат в Западна Европа и Америка. Дали тези хора някога ще се върнат в България?

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg