Нидал Алгафари: Искам да стоя далеч от БСП и от политиката

1

Нидал Алгафари е роден в София през 1965 година. Наполовина сириец е – майка му е българка, а баща му е родом от Сирия. Живял е и в двете страни. По линия на Комитета за българи в чужбина идва да учи в България, където е приет във Висшия машинно-електротехнически институт (или ВМЕИ) „Ленин“ – специалност „Електронна техника и микроелектроника“, но бързо осъзнава, че това не е неговото амплоа и се насочва към Висшия институт за театрално изкуство (ВИТИЗ) – сега НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“, специалност „Кинорежисура“. Автор и режисьор на студентското предаване „Ку-Ку“ (включително и на предаване за АЕЦ-Козлодуй). Бивш делегиран продуцент на „Шоу и развлекателни програми“ в БНТ. Продуцент, съсценарист, режисьор на игралния филм „Ла донна е мобиле“. Продуцент и режисьор на тв предавания „Наблюдател“ и „Анонси“. Нидал Алгафари е режисьор и на документалния филм „Сирия – история и легенди“. От юни 2002 г. до май 2004 г. е изпълнителен директор на БНТ.

Нидал Алгафари, БСП

Нидал Алгафари

– Г-н Алгафари, вярно ли е, че отново сте в редиците на БСП, които напуснахте наскоро?

– Не, категорично не е вярна тази информация, която беше разпространена днес.

– А това, че ще водите кампанията на кандидата на БСП за кмет на Смолян?

– Със сигурност ще помагам в кампанията на Стефан Сабрутев. Това е човек, който ме впечатли с няколко неща още на първия ни разговор. Той заслужава да управлява Смолян, да събере екип. Не го приемам като представител на БСП, той не е член на тази партия, а е само издигнат от нея.

– Какво се случва в момента в БСП? В София видяхме Георги Кадиев излезе като кандидат за кмет, въпреки че партията издигна Михаил Мирчев.

– Предпочитам да не коментирам БСП, искам да стоя по-далеч от темата БСП и политиката като цяло. Георги Кадиев има нужда да докаже на своите софийски другари, че има достатъчно хора, които биха го одобрили и харесали, ще се опита да се покаже на тези избори. Смята себе си за пренебрегнат, че има достатъчно заслуги, за да бъде кандидат на БСП за кмет или по-реализиран член в ръководството на партията, отколкото другият кандидат.

– Кой от двамата има повече потенциал?

– За потенциал много трудно мога да говоря, защото и двамата ще се борят за една ниша – хората, свързани с БСП. Към този момент трудно биха събрали други хора.

– Как ще се развият събитията с бежанската криза?

– Много зависи от това какво ще направя европейските лидери. Очаквам да помислят разумно и да решат кризата в основата й в Сирия, а не нейните следствия. Тази криза е създадена от световните сили в лицето на САЩ, Русия и Европа. Когато на власт в Ирак беше диктаторът Садам Хюсеин, от тази страна нямаше бежанци в нито една посока. Докато беше стабилна Сирия като държава със сигурност никой не бягаше по този начин, в Либия също. Тези, които създадоха трите войни в Либия, Ирак и напрежението в Египет, би трябвало да си поправят грешките, защото са техни. Всички знаем, че коалиционните сили нападнаха и окупираха Ирак с идеята, че те имат средства за масово унищожение, но нищо не се намери. Очакваше се да има ислямисти, организации, но и това нямаше. Всички разбраха, че става въпрос за глобални и финансови интереси, от които се облагодетелстват една дузина хора за сметка на милионите, които страдат.Нидал Алгафари, БСП

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!1 коментар

Коментирай в Delo.bg