Защо нямаме силни политици

0

Когато става дума за история на България, всички се сещаме за великата ни войска, която печели много битки, но губи войни. Защо нещата се случват така?  Отговорът е много прост или поне така изглежда – имали сме велика войска, но сме страдали от слаби политици и дипломати. В цялата ни история има не повече от 200 депутати, които се помнят с добро и изобщо са оставили някаква положителна диря във вековната ни история.

Толкова много хора са се опитвали да си играят с народното благо, че от дълги години в България думата „депутат“ е свързана с подлост, корупция, безчестие и други.  Защо се случва така и изобщо има ли някаква причина или нашите депутати, без значение „леви“ или „десни“, просто са си такива?

България 1878

 

Трябва да се върнем около един век назад, когато в България наистина е имало силни държавни институции. По онова време в Царството е имало много проблеми, свързани с изтощителните войни, довели България до национална катастрофа и участието на нашите войски в Първата световна война. Именно по същото време в Русия се заражда една нова идеология, подкрепена от философията на Карл Маркс и Фридрих Енгелс.

Нашите управници по онова време са търсели подкрепа от силен съюзник, чрез който да си върнат земите, ограбени от съседните нам държави. Русия се явява яростен защитник на Сърбия и по този начин нашите управници е трябвало да се обърнат към опонентите на Русия – Германия и Австро-Унгария.

България 1912

Първата световна война завършва с втора национална катастрофа за нашата мила България. Започва една ужасна вътрешна война за българите. Хората с леви виждания за политиката са преследвани и безмилостно избивани от десните. Хиляди губят живота си само защото са с друга политическа нагласа.

През периода след Втората световна война се случва обратното – левите, водени от своите идеологически принципи, безмилостно избиват хора с десни убеждения. Под свирепия гнява на комунизма падат свидни жертви. Офицери, дали живота си за благоденствието на България, лекари, учители, младежи, революционери от ВМРО – стотици хиляди убити от червена ръка.

България след ПСВ

И така – десните избиват левите, след това левите избиват десните. От двете страни си отиват предимно кадърни, честолюбиви хора, хора с принципи и морал. Избити са както десните, така и левите добри политици.. във властта и от двете страни остават безскрупулни убийци, хора без чест и морал. От цялото това клане, провело се през по-голямата част от миналия век, единственият губещ е българският народ.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg