Владетелите, които ни трябват сега

0

В нашата история е пълно с велики владетели, които са направили много за България. Тези хора, макар и считани днес за варвари, са били отлични управници, всички са работели за благото на България и всеки, спрямо своите разбирания и качества, е оставил по нещо за бъдещите поколения. Ето някои от  владетелите, които ни липсват в днешно време:

хан Крум

хан Крум – управлява едва 11 години, но през неговото управление се случват едни от най-важните събития в средновековната ни история. По времето на хан Крум са създадени първите писани закони, които са изключително жестоки и целят да всяват страх и ужас в населението. Крум ясно е разбирал, че народът му има нужда от здрава ръка, за да върви напред и да не се поддава на изкушенията и престъпленията. На 26 юли 811г. при Върбишкия проход хан Крум заедно с войската си успява да победи войските на император Никифор, а главата на владетеля на Византия се превръща в красива чаша, с която Крум вдига наздравици в чест на победата.

княз Борис

княз Борис I – управлява цели 32 години, с неговото управление се връзват приемането на християнството и покръстването на българския народ. Благодарение на княза България успява да се превърне от езическа държава в мощен, духовен и културен център на Източна Европа и дори да задмине Византия.

цар симеон

 

 

Симеон I Велики – синът на Борис успява да продължи и развие делото на своя баща. През цялото си 34-годишно управление на България Симеон е развивал книжовни школи, давал е огромни средства за развитие на културата и духовността, подпомагал е строежа на църкви и манастири.

цар Калоян

цар Калоян – най-малкият брат от рода Асеневци управлява България едва 10 години, но през своето управление той постига значителни успехи и издига България до нови висоти. На 14 април 1205г. цар Калоян, подкрепен от кумански отряди, се изправя срещу кръстоносците, водени от Балдуин I. Поражението, което нанася Калоян на кръстоносците, е първо за рицарите от Западна Европа. В битката при Одрин загиват над 300 рицари – цветът на западното рицарство е унищожен.

В момента България се намира на дъното на всякакви класации, но сме на едни от първите места по детска смъртност, битова престъпност, бедност в Европа. Това трябва да спре! Ако искаме да живеем нормално, трябва да се вгледаме в предците си, защото те са знаели как да изкачат България до най-високите места в тогавашния свят.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg