Тодор Ангелов: Тракийският въпрос ще получи нормално решение

0

На 26 март честваме Деня на Тракия. Тази година се навършват 103 години от Одринската епопея. На този ден се покланяме пред подвига на българските войници, загинали при превземането на Одринската крепост през Балканската война (1912-1913 г.). Това е най-величавата победа в най-новата история на България, която води до подписването на Лондонския мирен договор през 1913 година, по силата на който Източна и Западна Тракия, Родопите и Странджа са освободени и присъединени към Родината. Традиционно на този ден се почита и паметта на хилядите тракийци, напуснали родните си места и намерили подслон в освободеното Отечество. Навръх 26-ти март разговаряме с Тодор Ангелов, председател на Тракийско дружество „Екзарх Антим 1“ в Бургас и на Тракийския младежки съюз в България.

todor-angelov

Тодор Ангелов

Г-н Ангелов, 26 март е изключително важна, но не толкова популярна дата в родния календар. С какво трябва да я свързваме?

-Тракийците свързваме тази дата със свободата на Тракия, на този ден българската армия превзема непревземаемата Одринска крепост и за кратък период от време цяла Тракия е свободна.

Много се говори за тракийския въпрос, но главно около деня на Тракия. Има ли някакъв напредък и да очакваме ли въобще неговото решаване?

-Вярно е, но там нещата са на междудържавно ниво и вървят много бавно и трудно. Последнияй по-значим успех е решението на ЕП този въпрос да се постави на Турция преди нейното присъединяване към ЕС. Ние вярваме, че въпросът ще получи някакво нормално решение.

-Интересуват ли се младите от тракийската кауза и с какво се занимава Тракийският младежки съюз, на който сте председател?

-Младите днес трудно се въвличат в каузи, но при нас е по-лесно, защото разбират, че предците им са бежанци от Тракия и проявяват интерес. Основната дейност на ТМС е да възпитава младите тракийци в патриотизъм и да защитават българщината навсякъде, където има нужда и могат.

den_trakia

-Как отбелязахте Деня на Тракия в Бургас?

-Деня на Тракия го отбелязахме със серия от мероприятия, които включваха ритуал за поднасяне на венци и цветя на Войнишкия паметник, традиционен фолклорен концерт, детски конкурс за рисунка, тракийска вечер и различни други прояви.

den_trakia_burgas

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg