Любопитната история на Милка Ценова, участвала в конкурс за красота в Европа през 20-те години на XX век и дала името на един от най-популярните шоколади

0

В delo.bg вече ви разказахме

Мис България 1930, Кунка ЧобановаНеобикновената история на Мис България 1930 г.

Днес ще ви запозная с интригуващия житейски път на една от най-красивите жени в Европа в края на второто десетилетие на миналия век. Тя е българка и е родена в с. Железна (на 2 км от Чипровци) през 1911 г. Животът ѝ прилича на приказка, която би вдъхновила всяко пораснало момиче.

Милка била най-голямото дете в семейството на Владка и Станой Ценови – една от най-бедните по онова време фамилии в село Железна, Чипровско. Другите деца са били породени – Райна, Ненка и най-малкият – Владимир. Майка им Владка починала, когато момичетата били по на 6, 7 и 8 годинки, а момчето току-що родено. След смъртта на Владка и заради немотията баща им ги пратил да живеят у различни семейства – на едни да работят по нивите, на други да гледат малките им деца, а на трети – защото били бездетни, или децата им били починали без време. Милка и Райна били взети от две семейства в Чипровци, Ненка отишла да живее в с. Дълги дел, а пък брат им Владимир – в град Лом.

1936 г.: Милка Ценова (25 г.) е в средата, до нея е сестра ѝ Райна Пулинска (24 г.), а от другата страна е брат им Владимир Ценов (18 г.), който тогава е бил ученик в Лом

Милка заживяла в къщата на Цено Гоцов – заможен за времето чипровчанин. Един ден на гости дошъл капитан Василев, командир на граничната застава. Военният дал съвет на приятеля си Цено да изпрати в София Милка – била много красива, а в големия град нямало как да не намери своя път. Така и станало. Едва 16-годишна тръгнала към столичния град. Там си намерила работа в малка шивашка работилница.

картичката с лика на красавицата Милка

През 1929 г. в София започнали да подбират хубави момичета, които да ни представят в столицата на Франция на престижен конкурс за красотата. Колежките на Милка ѝ дали съвет да се яви на този оглед, пък можело да ѝ се усмихне щастието. Те я дарили не само с кураж, но ѝ ушили няколко красиви рокли. Едва 18-годишна Милка се явила на тогавашния кастинг сред много други красавици. За всеобща радост на своите приятели тя била отличена да бъде визитката на България и да представи с хубостта си родината в Париж.

За красавицата от Железна било невероятно това, което ѝ се случва. Дори не можела на повярва, че изживява всичко това. Било „друг свят“, както споделила доста години по-късно със сестра си Райна. Буквално примряла, след като произнесли нейното име.

Милка, пепеляшката от чипровското село, била обявена за европейска царица на красотата.

Голямата награда била, че ликът ѝ щял да бъде отпечатан на пощенска картичка.

Именно в Града на любовта – Париж, Милка срещнала мъжа на живота си. Енрико Ридаели – италиански бизнесмен, който с помощта на свой преводач решил да я заговори, пленен от красотата на младата госпожица. Когато я попитал за произхода на нейните родители, тя се смутила и промълвила, че татко ѝ е лекар. Солидният мъж, сигурно разбрал невинната лъжа, ѝ отвърнал, че

иска да се омъжи за нея, без значение какъв е произходът на родителите ѝ, тъй като красота ѝ струвала повече от всичко на света.

Така от Париж Милка отпътувала с избраника на сърцето си за Милано, Италия. Домът им бил на улица „Плутарко“ №9. Енрико бил собственик на три фабрики, едната от които за шоколад.

Името на българката е дало името на познатия на целия свят шоколад в лилава опаковка,

твърди по-малката ѝ сестра Райна.

Енрико, 1-годишната Анна-Владия и Милка

Милка и Енрико имат три деца – Анна-Владия, Мария Луиза – родени съответно през 1941 г. и 1943 г. в Италия, и Рикардо, дошъл на бял свят по-късно, когато семейството се преместило да живее в Швейцария. Купили приказен имот в туристическия център Лугано.

Милка, до нея е Мария Луиза и Рикардо, а зад тях е Анна-Владия

До края на дните си Милка не забравила нито за миг роднините си в България. През 1939 г. тя купила парцел в Чипровския манастир, където пренесла тленните останки на своите родители.

Красивата Милка от с. Железна умира през 1992 г., на 81-годишна възраст. Последният ѝ земен дом е в семейната гробница на Ридаели в Италия.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg