Пол Мориа – геният на шлагерната инструментална музика

0

Той е един от най-известните композитори на инструментална музика за всички времена. Пол Мориа е роден в Марсилия на 4 март 1925 г. Завършил е местната музикална консерватория, а едва на 17-годишна възраст създава своя първи оркестър.

Пол Мориа

Дебютната му композиция е песента „Chariot„, която получава популярност с името си на английски – „I will follow him“.

През 1965 г. Пол Мориа създава своя голям оркестър. С него записва най-хитовите си композиции, носейки му популярност във всяка точка на планетата.

Световна слава на Пол Мориа му носи музикалната класика „Love is blue“ от 1968 г., композирана специално за песенния фестивал „Евровизия„. На тази мелодия са били представяни на сцената всички участници в конкурса.

Именно тази композиция цели

седем години се задържа неотстъпно на първото място в музикалните класации в Съединените щати. „Любовта е синя“ би и всички музикални рекорди в родната му Франция.

Пол МориаСлед феноменалния фурор, който прави с музиката си, оркестърът на прочутия французин гастролира в САЩ, Канада, Япония, Южна Корея, Бразилия и в други страни от Латинска Америка.

Истински феномен Пол Мориа се превръща в Япония, където изнася до 50 концерта всяка година.

Изключително богата е творческата биография на маестрото. 120 са само композициите, кито е написал за легендата на френския шансон Шарл Азнавур. Сред тях и знаменитата му песен „Mama“. Пол Мориа си е сътрудничил през годините и с други величия на френската шлагерна песен – Мирей Матийо, Морис Шавал, Далида.

Славата и талантът му са били оценени и в бившия Съветски съюз. Негови мелодии са били използвани за прогнозата за времето на новинарската програма „Время“ по руската телевизия, в осмия сезон на анимацията „Ну, погоди!“ също са звучали негови инструментали. „Pardonne-moi ce caprice d’enfant“ е композицията на Пол Мориа, която е музикалната визитка на руската „Кинопанорама“.

Той създава и плоча „Вечната Русия“ с 12 руски мелодии, популярна още като „Руския албум“. Пол Мориа пише музика и за много предавания по руската телевизия, една от които е „Alouette“ за предаването „В света на животните“.

Последният албум на гениалния инструменталист е записан през 1997 г. – „Romantic“. Година по-късно той слага край на активната си концертна дейност и предава диригентската палка на своя оркестър на Жил Гамбюс.

Композиторът, диригент и пианист Пол Мориа напусна този свят на 3 ноември 2016 г. в южния френски град Перпинян.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg