Стефан Стамболов – какво не знаем за суровия и силен син на България

0

Стефан Николов Стамболов е роден на 12 февруари 1854г. в Търново и е част от голямото семейство на Никола и Евгения Стаматови. Стефан има още шест братя и сестри. Бъдещият държавен глава учи първо в родния си град Търново, а след това – в Духовната семинария в Одеса. От ранна възраст Стамболов се сблъсква с трудния емигрантски живот в Русия.Стефан

Стамболов, благодарение на своето образование, се изгражда като личност, която е готова за големи дела. Завръща се в България през 1873г. и се отдава на борбата за национално освобождение. Успява изключително бързо да влезе в революционните среди и да стане важна част от тях. Заедно със своя голям приятел и съратник Христо Ботев издават стихосбирка под името „Песни и стихотворения от Ботьова и Стамболова“.

 

Стамболов получава честта да представлява Търново на Общото събрание на БРЦК. Спечелва уважението на всички с острия си като бръснач ум и енергичност. Управлението на БРЦК продължава да му гласува доверие и го прави главен апостол на Търново в предстоящото общонародно въстание. След краха на бунта и потопяването му в невинна кръв – Стамболов успява да избяга в Румъния и става част от благотворително общество, което събира средства и подпомага освободителното опълчение, което трябва да се включи към руската армия.

Стамболов, за разлика от своите приятели и съратници Ботев и Левски, успява да види края на борбата. Стефан живее в свободна, но разпокъсана България! Младият българин не може да приеме случващото се и започва нова битка, този път целта е друга – обединение на всички българи в една държава! Става инициатор на Кресненско-Разложкото въстание.

Влиза в политиката едва на 25 години – прекалено ранна възраст за всички останали, освен за Стефан Стамболов! Става член на Либералната партия. Успява да стане народен представител и заместник-председател на Второто обикновено народно събрание. Става приятел с Петко Каравелов и го следва в новата либерална формация, организирана именно от Каравелов. Стамболов е председател на Народното събрание през периода 1884-1886г

Стефан 2

Стамболов е един от най-яростните защитници на Съединението. Лично настоява и убеждава, дори използва натиск върху княз Батенберг, за да ускори започналия процес и да го направи легитимен. Стефан Стамболов ясно и навреме осъзнава, че Съединението трябва да се случи час по-скоро и проявява своята решителност. Той влиза в разногласия с княза, но в полза на народа и неговото благо опитва да върне на престола Батенберг, който е детрониран.

След неуспеха на начинанието Стамболов е назначен за регент. Той има огромна роля при избирането на нов княз. След избора на Фердинанд Сакскобургготски младият българин създава ново правителство, което оглавява. Той е несменяем лидер и създател на Народнолибералната партия, която управлява страната. Така за пръв път България има истински водач – целеустремен, решителен, най-влиятелният министър-председател до момента! Управлението на Стамболов ще се окаже решително за България, а следващите години ще бъдат едни от най-силните, но и най-крайните в политически план за България.

Следва продължение …

 

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg