Ричард Гиър на 70

0

Роден на 31 август 1949 година Ричард Гиър е второто от петте деца в семейството на застрахователния агент Хомър и домакинята Дорис. В училище бъдещата световна кинозвезда се отдава на музиката – свири на няколко инструмента и композира музика за театрални постановки.

Ричард Гиър на 68Повечето от Вас свързват името на Ричард Гиър с участието му в култовата романтична комедия „Хубава жена“ от 1990 г. До харизматичния актьор блести и неподправения чар на Джулия Робъртс. Професионалният пик на Гиър е именно през 90-те с филми, в които партнира на актрисата с най-обаятелната усмивка – „Хубава жена“ и „Булката беглец“.

В зората на 80-те Ричард Тифани Гиър става известен с ролята си на „Американско жиголо”. Старт на звездната му кариера обаче дава лентата „Офицер и джентълмен”. Това е периодът, в който актьорът, роден във Филаделфия, САЩ, се отправя на посещение в държави, които са в разгара на гражданската война – Салвадор, Хондурас и Никарагуа. Ричард Гиър посещава редица бежански лагери в трите страни.

Преди да се отдаде на киното, Ричард Гиър учи философия, но едва след втората година напуска Университета в Масачузетс и започва новата си страст – театъра, която ще бъде продължена от филмовата му кариера.

Увлечението му към будизма датира от преди близо 40 години, когато посещава Непал и внимателно проучва как живеят ламите и монасите в хималайската държава.

Ричард Гиър от 1978 г. приема за своя религия будизма и става поддръжник на Далай Лама.

Актьорът има доживотен черен печат за влизане в Китай. Тази забрана Гиър си навлича заради отявлената си и разгорещена подкрепа на тибетската независимост. Прокуден е и от церемонията по връчване на „Оскар“-ите през 1993 г., тъй като използва трибуната на кинонаградите, за да пропагандира срещу политиката на Пекин.

Ричард Гиър на 68Четири години продължава бракът на Ричард Гиър с топмодела Синди Крауфорд (на снимката) – от 1991 г. до 1995 г. Съвместният им живот не слиза от страниците на таблоидите и е обект на папарашко внимание. Причина за развода е желанието на Гиър децата им да приемат будизма, което среща отпор от страна на протестантката Крауфорд.

Актьорът Ричард Гиър участва през годините на своята слава в редица инициативи, сред които за борбата срещу СПИН, за екологично осъзнаване и за защита на околната среда.

За ролята си в отличения с „Оскар“ мюзикъл „Чикаго” Гиър грабва „Златен глобус“ през 2002 г. Актьорът харесва много да танцува, което и не крие. Дори преди 13 години партнира на латино дивата Дженифър Лопес в комедията „Ще танцуваме ли?”. Лентата носи над 170 млн. долара приходи от прожекциите си по света.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg