Президентският калибър – част 2

0

Гръмките политически убийства променят хода на историята. В подготовката за покушение на президент, премиер или наследник на трон терористите често избират евтино малокалибрено оръжие. А един от най-популярните е пистолетът Браунинг, с който са извършени много от политическите убийства през целия XX век.

Iver Jonson

Робърт Кенеди – сенатор на САЩ и брат на покойния президент Джон Кенеди, е убит в нощта на 4 срещу 5 юни 1968 г. с изстрел от осемзаряден револвер Iver Jonson калибър 22 LR. Сенаторът получил три куршума – единият, от които попада в главата му. Още пет човека са ранени при покушението на Роберт Кенеди. За убийството е осъден младият палестинец Серхан Бишара. Терористът е използвал евтино оръжие.

 

Пушката и пистолетът от тази марка се използват главно за спорт, за лов и много рядко за самоотбрана. При началната скорост куршумът е с тегло 1,9-2,6 гр. При изстрела от пистолет скоростта е около 250 мм в секунда – енергия, която се равнява на 55 джаула. За сравнение, куршумът от пистолет Макаров при изхода има енергия около 300 джаула.

Макаров (ПМ)

На 22 януари 1969 година младши лейтенант от Съветската армия Виктор Илин открива огън по кортежа на генесека на СССР Леонид Илич Брежнев с два пистолета Макаров (ПМ). За 6 секунди терористът е изстрелял 11 куршума и смъртоносно ранява шофьора. Леко ранени са космонавта Андриян Николаев и Георги Берегов. Оказва се, че в автомобила Брежнев го нямало.

 

ПМ е приет на въоръжение в Съветската армия през 1951 г. За основа при неговата разработка е бил взет германския Walther PP. Оръжейникът Николай Макаров опростил конструкцията на прототипа, унифицирал детайлите, направил го изклюително благонадежден джобен пистолет. За един от недостатъците на ПМ се смятат относително слабите патрони. Използват се боеприпаси с голяма мощност като 9Х19 „Парабел“, които не позволяват на конструкцията да има свободен ход на затвора. През нощта на 21 януари 1969 г. Илин застъпил на дежурство в секретната войскова част в град Ломоносов. Взел ключовете от оъжейната стая и се снабдил с два пистолета и четири пълнителя, след което зарязал дежурството си, хванал самолета и заминал за Москва и благополучно пренесал оръжието през борда на самолета.

Colt М1911

На 5 септември 1975 г. последователката на Чарлз Ченсон Линет Фром стреляла срещу президента на САЩ Джералд Форд с пистолет Colt М1911, но не била точна, защото оръжието засекло и била хваната от служителите на спецслужбите. Крупнокалибреният Colt М1911 (Government model) е едно от най-известните изобретения на Джон Браунинг. Пистолетът е бил разработен през 1908 г. за фирмата Colt, а през 1911 година е влязъл на въоръжение в армията на САЩ.

 

През 1926 г. оръжието е модернизирано и до средата на 80-те години колтът остава на военна служба във всички войни и конфликти, в които участва САЩ през XX век. ColtМ1911 се използва от достатъчно мощни боеприпаси 45АСР (11,43х23 мм), но пълнителят събира само 8 патрона. На 22 септември 1975 г. Джералд Форд преживял още едно покушение от радикалката Джейн Мур, която стреляла в него с револвер, но се провалила и била заловена.

Rohm RG-14

На 30 март 1981 г. Джон Хинли-младши стрелял по президента на САЩ Роналд Рейгън, използвайки евтиния пистолет-револвер Rohm RG-14 с патрони 22 LR. Когато Рейгън излязъл от хотела, седнал в президентския автомобил и в този момент Хинли изстрелял 6 куршума и ранил четири човека от охраната, включително и самия президент.

 

Единият от куршумите пронизал гърдите на Рейгън. Държавният глава веднага е откаран в болницата и едва в отделението той казал, че е затруднено дишането му, след което припаднал. По време на подготовката за операцията, президентът бил в съзнание и дори се шегувал с лекарите. Причината за покушението била манията на психично болния Хинли към актрисата Джоди Фостър.

Browning High-Power

Един от най знаменитите Browning – High-Power, е със сериен номер 76C 23953. С него член на турската терористична организация „Сивите вълци“ Ахмед Али Агджа на 13 май 1981 г. тежко рани папа Йоан Павел II. В Италия Агджа попада, след като успява да избяга от затвора в Турция, където е бил за убийство и грабеж на банка. Пистолетът Browning High-Power излиза през 1935 г. и до момента са произведени милиони единици от него.

 

Наименованието High-Power — висока мощност, получава не защото използва някакви особено мощни патрони (НР стреля с патрони 9х19 Par.), а заради пълнителя, който събира 13 патрона. До тогава обикновенно пълнителите са били с 8 патрона. Browning High-Power е създаден по техническото задание на френската армия, но французите не го приели на въоръжение. Различните му модификации се използват от много страни по време на Втората световна война, както и по-късно. След стрелбата по папата и приключването на следствието пистолетът High-Power 76C 23953 е предаден в римския музей на криминалистиката. През 2014 г. той бил изпратен в Полша за нова експозиция в дома на Карол Войтила, светското име на папа Йоан Павел II.

Калашников

На 31 октомври 1984 г. премиерът на Индия Индира Ганди е застреляна от собствения си телоохранител сикх. В този ден Ганди се подготвяла за телевизионно интервю с британския писател и актьор Питър Устинов. Отивайки към приемната през открит двор, тя повикала охранителите си. И вместо отговор, единият от тях – Беант Сингх, произвел три изстрела с пистолет, другият – Сатвант Сингх, открил огън с автомат Калашников.

 

Индира Ганди била пронизана на 20 места, а единият от убийците й бил убит на място. Вторият също бил тежко ранен от останалите охранители. Три месеца преди покушението индийските военни направили мащабна операция против сикхските екстремисти, заселили се в Златния храм на Амритсар, считайки го за сикхска светиня. Операцията взела много жертви.

Smith&Wesson 357 Magnum

Револверът Smith&Wesson 357 Magnum се счита за оръжието, с което е убит шведският премиер Улоф Палме. На 28 февруари със съпругата си двамата се връщат от кинотеатъра „Гранд“ на улица „Свеавеген“. На кръстовището с улица „Туннелгатан“ към съпругата му се приближава едноок мъж. Той изстрелва два куршува в премиера и изчезва. И до ден днешен убецът не е открит и заловен.

 

През 2006 г. анонимно обаждане в редакцията на ежедневника Expressen съобщава, че пистолетът, с който е убит премиерът се намира в езеро в централната част на Швеция. Журналистите, с помощта на водолази, намират оръжието и го предават на ръководителя на следствената група. Намереният револвер Smith&Wesson и предполагаемо използван през далечната 1983 г. при грабежа на пощата в Мокферд. Един от куршумите намерен там прилича на куршума, открит на мястото на покушението на Палме. През 2015 г. се появява още един револвер, за който също се смята, че с него може да е убит Палме. Той е изпратен на местен журналист от анонимен мъж.

ловно оръжие

На празничната демонстрация на 7 ноември 1990 г. ключарят от Ижорския завод Александър Шмонов е в редиците на демонстрантите и от там се опитва да стреля по президента на СССР Михаил Горбачов. Той използва ловно оръжие.

 

Шмонов се сдобил със скъпото оръжие за 900 рубли, по онова време 4 средни работни заплати. Регистрирал го в милицията, а после го преработил. За покушението над Горбачов терористът се подготвил да използва самоделни боеприпаси с повишена мощност. Шмонов се движил успоредно с демонстрантите и проникнал безпрепятствено в тяхната колона. При достигането на мавзолея извадил оръжието и се прицелил, но в последния момент сержантът от милицията Милников отбил върха на ловната пушка нагоре.

HK PSG1

Премиерът на Сърбия Зоран Джинджич на 12 март 2003 г. излиза от автомобила си, когато е смъртоносно ранен с два изстрела от пушка-снайпер HK PSG1. Убиецът е стрелял от разстояние 130 м и височина около 16 метра – пети-шести етаж. Джинджич получава куршум в гърдите и бедрото – от рикошет в оградата.

 

Пушката HK PSG1 е била разработена от немската компания Heckler & Koch на базата на щатно щурмовата пушка на Бундесвера НК G3, с патрони 7,62х51. За разлика от последната, PSG1 не може да се стреля моментално, защото има тежък ствол в 650 мм, а измененият дизайн на приклада прави оръжието трудно управляемо. Винтовката е създадена като отговор на „Мюнхенските убийства“ по време на олимпийските игри през 1972 г. Оръжието е направено за произвеждане на бърз и точен огън на разстояние до 600 м. В средата на 80-те години на ХХ век HK PSG1 се използва от немската полиция и специалните подразделения. PSG1 се счита за оръжие за военни приложения поради високата цена, голямата тежест, а също и заради недостатъчната надежност при някои възлови ситуации.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Президентският калибър – част 1

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg