Президентският калибър – част 1

0

Гръмките политически убийства променят хода на историята. В подготовката за покушение на президент, премиер или наследник на трон терористите често избират евтино малокалибрено оръжие. А един от най-популярните е пистолетът Браунинг, с който са извършени много от политическите убийства през целия XX век.

„Деринджър Филаделфия“

16-ият президент на САЩ Ейбрахам Линкълн е бил убит на 14 април 1865 година в театъра „Форд“ с капсулован пистолет „Деринджър Филаделфия„, калибър 11,2 мм. Актьорът Джон Бут прониква в президентската ложа и застрелва Линкълн от упор в тила. След това се скрива, използвайки създадената суматоха.

 

Малкият пистолет „Деринджър Филаделфия“ излиза през 1830 г. и получава славата на оръжие на последния шанс. Носи името на своя създател, събственика на оръжейната компания Хенри Деринджър. Нескъпите и надежни пистолети станали хит в продажбите на фирмата. Американците с удоволствие ги купували за самоотбрана и неракли „деринджър“, което станало и нарицателно за любимия, компактен пистолет.

Webley British Bulldog

20-ият президент на САЩ Джеймс Гарфилд бил смъртно ранен с револвер Webley British Bulldog, 44 калибър. На 2 юли 1881 г. държавният глава влязъл в залата на чакащите на железопътната гара в Балтимор (Baltimore and Potomac Railroad Station). Към него се приближил адвокат Шарл Гито и го прострелял в гърба.

 

Револверът „Булдог“ се появил в началото на 1870 г. във Великобритания и бил много разпространен в Европа и САЩ в качесвото на оръжие за самотбрана. Класическият „Булдог“ имал кратък, около пет сантиметра ствол, голям калибър – повече от 11 мм, и ръкохватка във формата на клюн на папагал. Специално за покушението Гито купил по-скъп модел револвер с ръкохватка от слонова кост – убиецът разчитал, че неговото оръжие ще стане музеен експонат. Но това не се случило, през XX век пистолетът на Гито бил загубен.

Iver Jonson

На 6 септември 1901 г. американският президент – последният ветеран от Гражданската война Уилям Маккинли, е бил застрелян с револвер Iver Jonson, 32 калибър. Неговият убиец Леон Чолгош, произлизащ от небогато многодетно семейство на полски емигранти, загубил работата си по време на кризата през 1893 г. Той се присъединил към анархистите и считал, че мисията му е била да избави страната от президента.

 

За осъществяване на замисленото покушение Чолгош избрал евтин и не много мощен пистолет – Iver Jonson, калбиър 32. Убиецът е успял два пъти да простреля президента, след което е бил свален на земята и обезоръжен от спецслужбите. Президентът е получил изстрел в корема и веднага е откаран в болницата. Но куршумът, който лекарите не успели на открият и извадят предизвикал сепсис и в нощта на 14 септември Маккинли починал.

Browning m1910/12

Browning m1910/12 е оръжието, с което е произведен първият изстрел, станал повод за началото на Първата световна война. На 28 юни 1914 г. в Сараево са били убити ерхерцогът на Австрия Франц Фердинанд и неговата съпруга София. Фаталните изстрели поризвел сръбският гимназист Гаврило Принцип.

 

М1910/12 е разработен от знаменития оръжейник Джон Моузес Браунинг за белгийската компания FN и за американската Colt. Пистолетът има автоматика със свободен затвор – една от патентованите схеми на Браунинг. Има еднозаряден магазин, в който има 7 патрона 7,65 х 17 Браунинг или шест 38 АСР (9 мм). Browning М1910/12 има огромна популярност в качеството на гражданско и полицейско оръжие с модификацията си, пусната през 1983 г. Заговорниците, готови да атакуват ерцхерцога били въоръжени с пистолети Браунинг със серийни номера 19075, 19120 и 19126. Гаврило Принцип стрелял с пистолет с №19074. При разпита един от терористите заявил, че оръжията получили от правителството на Сърбия. След сараевското убийство Виена поставила ултиматум на Белград.

FN Browning m1900

С пистолет FN Browning m1900 на 30 август 1918 г. Фани Каплан тежко е ранила Владимир Илич Ленин. Оръжието m1900 на белгийската компания FN е излязло на пазара в началото на 1900 г. Този пистолет се нарича още „Браунинг №1“ (Browning no.1) и е станал първият от най-популярните самозарядни пистолети в Европа. За 10 години – от 1900 до 1911 г., са произведени около 700 000 бройки.

 

В Русия Браунинг №1 бил широко разпространен в качеството на оръжие за самоотбрана. Пистолетът стрелял с относително маломощни патрони 7,65Х17 Браунинг. Ленин получил две рани – в ръката и в шията, последната лекарите смятали за смъртоносна. Въпреки това вождът на революцията достатъчно бързо се възстановил и в средата на октомври възобновил политическата си дейност.

Carcano M91/38

Убийството на 35-ия президент на Америка Джон Кенеди, на 22 ноември 1963 г. и досега се счита за една от най-големите загадки на XX век. Специално създадената комисия, начело с председателя на Върховния съд на САЩ Ерл Уорън след девет месеца разследване стига до извода, че убиецът-терорист Ли Харви Освалд е стрелял с карабина Carcano M91/38, калибър 6,5 мм с оптически прицел. Тя била достатъчно евтина и съвсем непретенциозна пушка Paraviccini-Carcano М1891, разработена през 1891 г.

 

Оръжието било основно за италианската армия през Първата и Втората световна война. През 1938 г. е създаден подобрен вариант на винтовката М38 за три вида боеприпаси: 7,35х51 Carcano и 6,5х52 Carcano, а също и за 7,92х57 Mauser. Именно от този опростен вариант на винтовката се възползвал Освалд.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Президентският калибър – част 2

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg