Установиха защо рецидивират раковите заболявания

0

Раковите заболявания са една от водещите причини за смъртност в целия свят. Специалисти от Сингапур твърдят, че са установили защо, след като се отстранят злокачествените туморни образувания, се отчита рецидив след известно време на същото онкологично заболяване.

Проучването на учени от Нанянския технологичен университет доказва, че здравите клетки и тъкани са подложени на въздействието на водородния пероксид. Това е веществото, което поразените клетки произвеждат.

Учените установили още, че самите клетки, които се намират в нормално състояние, изработват водородния пероксид, но в изключително малко количество. В клетките, които са поразени от тумори обаче, концентрацията на веществото се вдига от пет до десет пъти.

Специалистите са категорични, че рязкото покачване на водородния пероксид деформира близките здрави клетки в болезнотворни. Ефектът от всичко това учените сравняват с ефекта на доминото. Причината – смятаните за здрави клетки рязко започват да произвеждат повишени нива на пероксид на водорода.

Изследователите от Сингапур твърдят, че този ефект може да възникне на седем сантиметра от мястото, на което е възникнал първоначално туморът.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg