Коко Шанел: Ако си роден без криле, не им пречи да израснат

0

На 10 януари 1971 г. в хотел „Риц“ в Париж на 87-годишна възраст от сърдечен удар умира Коко Шанел. Нейният гроб е в Лозана (Швейцария), а върху надгробната плоча има изобразена лъвска глава – символ на зодиакалния ѝ знак.

Коко ШанелСпоред списание „Тайм“, тя е сред 100-те най-влиятелни личности на 20 век. Но единствен представител от света на модата в тази класация. А родената в малкото френско градче Сомюр дизайнерка слага траен отпечатък в женската мода с философия за изчистени линии и елементи, заимствани от мъжките дрехи.

Габриел Боньор „Коко“ Шанел е второто дете на двойката Жан Дьовал и амбулантния търговец Албер Шанел, които при появата на бял свят на прочутата дизайнерка на 19 август 1883 г. нямат официален брак. Смята се, че дори е родена един ден по-рано и фамилното име е сбъркано. След раждането на Коко родителите ѝ се женят, а 12 години по-късно майка ѝ умира от туберкулоза. Петте деца – три момичета и две момчета са тежко бреме на Албер, който тръгва да търси прехраната далеч от семейното огнище. Децата са изпратени в приют за сираци в католически манастир. Това слага дълбок отпечатък върху малката Габриел, която до края на живота си се срамува от бедността и липсата на родители.

Вече като известна дизайнерка украсява още повече трудния си детски си период. Твърди, че е била 2-годишна, когато умира майка ѝ, че баща ѝ е заминал за Америка, а тя е отгледана от две зли лели.

Коко Шанел дори се опитва да промени годината на раждането си, като се подмладява с 10 години.

Първите уроци по шеф Коко научава при роднини, при които гостува по време на ваканция. Това ѝ дава възможност след навършването на 18 години да напусне манастира и да постъпи на работа като шивачка.

Коко Шанел„Модата се мени, но стилът остава“ –

е веруюто на Шанел.

На елита на тогавашното френско общество я представя милионерът Етиен Балсан. Плейбоят харесва привлекателната девойка, която пее в една кръчма, прави я своя любовница и я обсипва със скъпи дрехи и бижута. Но Балсан е категоричен, че от нея няма да стане певица.

Безгрижният живот в имението на Балсан Руайо ѝ дава възможност да превърне хобито си да декорира шапки в професия. Там

Коко Шанел за първи път шокира всички като се появява в панталон и широка блуза вместо дългата пола и висока шапка – традиционен тоалет за езда.

Скуката наляга темпераментната Коко, Етиен не я подкрепя в начинанието ѝ и тя напуска имението, мести се в неговия апартамент във френската столица и през 1913 г. парижкото общество вече пазарува в нейния първи магазин.

Почувствала финансова независимост тя къса с Етиен, но без него трудно се справя, продажбите на палта и шлифери не могат да покрият скъпия наем в центъра на френската столица. Магазинът е затворен, но провалът не я отчайва.

Етиен Балсан продължава да присъства в нейния живот, но вече чрез приятеля си Артър „Бой“ Кейпел, който осигурява финанси на Коко и тя открива втория си магазин в Бретан. А шапките ѝ, носени от известни френски актриси ѝ отварят вратите в света на модата.

Коко Шанел

Първата колекция на Коко Шанел е през 1913 г. в Дювил, където заради войната са се заселили много парижани.

С всяка изминала година популярността ѝ расте, а нейната философия за семпъл и изчистен дизайн вече се приема като еталон за елегантност.

„Жената трябва да бъде две неща – зашеметяваща и елегантна“ –

убедена е Коко.

В колекциите ѝ дрехите са удобни, усеща се чувството за свобода, а слоевете от подплънки, дантели и задушаващи корсети са изхвърлени безцеремонно. Жарсето, приемано като материя за бедни, изобилства в моделите ѝ. Прочута е, че не използва предварителни кройки и работи директно върху манекените, които по това време са живи жени.

Коко Шанел

Дрехите са приемани с възторг от младите момичета, които искат да демонстрират независимост с чувствително по-късите поли и прически, пушенето и пиенето на коктейли на обществено място, шофирането на автомобили, захласването по джаза и чарлстона. Мъжкият елемент се набива на очи, Шанел се появява на обществено място с панталон и цигаре в устата. Носят се легенди, че без да иска изгаря косата си, отрязва я и така се появява скандално с къса прическа.

„Жена, която сменя прическата си, се готви за промяна и на живота си“ – 

обяснява Шанел.

Елитът не може да се лиши от прочутото сако на Коко, което се различава от традиционната кройка. Ръкавите са от три части, копчетата са тежки и метални, шевовете са ръчно изработени, веригата в долния край на дрехата запазва формата.

През 1925 г. музата на Шанел е Вера Бат Ломбарди. Тя създава на дизайнерката възможност за голяма популярност сред аристократичните фамилии на Европа. Точно от Ломбарди Коко черпи вдъхновение за английския външен вид на моделите си, които са представени на английското кралско семейство. А това ѝ осигурява признание и широко отворени врати към аристократите.

Коко Шанел„Как ще изглеждаме на 20 години ни е дадено от природата, но как ще изглеждаме на 50 зависи само от нас“ –

съветва прочутата моделиерка.

Със започването на Втората световна война през 1939 г. Коко Шанел затваря бутиците си. Тя се премества в парижкия хотел „Риц“,

където живее в продължение на 30 години, дори и по време на окупацията на града от нацистите. Умира в него, като твърди, че това е нейният дом, независимо, че притежава апартамент в града и вила на френската Ривиера.

Цели 20 години – от 1934 до 1954 г. Шанел не представя колекция. Завръщането на модната сцена е посрещнато студено от французите, които все пак си спомнят за връзката ѝ с германския офицер Ханс Гюнтер фон Динклаге по време на окупацията, и възторжено от англичаните. Триумфът не закъснява – Жана Моро, Марлене Дитрих, Грета Гарбо, Жаклин Кенеди, Роми Шнайдер, Ингрид Бергман, Едит Пиаф, Франсоа Саган е само малка част от дългия списък на звезди, облечени в нейни тоалети.

„Има време за работа, има време и за любов. Друго време не съществува“ – 

твърди в много свои интервюта прочутата дизайнерка.

Етиен Балсан е само началото на връзките на модната кралица с богати и известни мъже.

Коко Шанел не крие, че има интимни връзки и с жени, което за тези години е било истински скандално нарушаване на традиционализма. Никога не се омъжва, а във връзките си винаги демонстрира независимост.

Коко ШанелКоко винаги е твърдяла, че Артър Кейпел (на снимката) е голямата ѝ любов и той пръв оценява нейните дизайнерски способности. Кейпел също се влюбва, зарязва многобройните си любовници заради нея и когато всичките ѝ приятели, а и Коко, очакват предложение за брак, Артър се жени за Даяна Листър, дъщеря на английски лорд.

Самолюбието на Шанел, която вече е станала прочута и богата, е силно накърнено. Артър е успял да напомни на дизайнерката за нейния произход. Все пак тя ушива сватбената рокля на Даяна. Но Кейпел не иска да прекрати връзката си с Коко и предлага да се срещат в наета от него къща. На 22 декември 1919 г. той загива при автомобилна катастрофа, Коко не успява да се сбогува с него, въпреки, че шофира 19 часа. Декорира спалнята си в черно и близките ѝ смятат, че се е побъркала.

През 1920 г. се разгаря бурната любов на Коко Шанел с известния руски композитор Игор Стравински

(на снимката долу Стравински е третият вдясно, а Шанел – първата вдясно). Тя дори дава подслон на музиканта, съпругата и децата му, за да може Стравински да твори. Факт е, че творчеството му от този период е много плодотворно.

Коко Шанел

Със Стравински я запознава княз Дмитрий Павлович, един от убийците на Распутин. Той бяга в Париж от болшевиките, няма средства и е напълно на издръжка на Шанел. След няколко години съвместен живот руснакът се жени за американската милионерка Одри Емъри. В своите мемоари синът им твърди, че баща му никога не обичал друга жена, така както Коко.

Чрез княза Коко Шанел се запознава и с парфюмера на царската фамилия Романови – Ернст Бо. Именно той създава „Шанел №5“, а французойката става първата дизайнерка, която предлага и парфюм.

Той се отличава със смесването на няколко аромата, като до тогава се е предлагало единствено моно аромат.

Коко Шанел„Жена без парфюм е жена без бъдеще“ – 

категорична е Шанел.

Животът на Коко Шанел е непрекъсната гонитба на амбиции не само на територията на модата. През 1928 г. по време на връзката с херцога на Уестминстър тя решава, че трябва да построи вила на Лазурния бряг. Мястото е избрано от нея. Обзавеждането и декорирането отразява само нейния вкус. Сградата силно напомня бившето абатство Абузин, превърнато в сиропиталище, където расте малката Габриел. La Pausa, завършена през 1930 г., става място за забавление на приятелите ѝ Жан Кокто, Мария Стюарт, Салватор Дали, Серж Лифар. И най-вече за Хю Ричард Артър. Пет години херцогът обсипва Коко с писма, скъпи подаръци, вози я на яхтата си. И накрая се жени за младата Лоели Мери Пънсънби.

„Херцогини много, Коко Шанел е единствена“ –

коментира и този любовен край великата моделиерка.

След неговата смърт през 1954 г. Коко продава вилата на американския писател и публицист Емъри Рийвс. Той връща блясъка на La Pausa с гости като Джаки Кенеди – Онасис, Грета Гарбо, Уинстън Чърчил и др. Днес вилата отново е собственост на компанията Chanel.

През 1935 г., и вече на 52 години, Шанел се сгодява официално за испанския художник Пол Ириб. Сватбата е насрочена, но по време на игра на тенис Ириб изпада в безсъзнание и умира от инсулт.

Коко ШанелЗа последен път Коко Шанел се влюбва по време на Втората световна война. Нацистите са окупирали Париж, а Ханс Гюнтер фон Динклаге (на снимката) работи във ведомството, ръководено от Гьобелс. Тя е почти на 60 години, а той само на 45. Любовта им трае 13 години. Немецът е зашеметен от френската си любовница, но след войната Шанел е обвинена в сътрудничество с нацистите.

„Когато съм на тези години, а се появи любовник с 15 по-млад от мен, аз не го питам какъв е по националност и професия“ –

е отговорът на Коко. След войната тя заминава с Ханс за Швейцария и остава с него до смъртта му. През 1950 г. се завръща във Франция.

Коко Шанел надживява всичките си любовници. А дали в дългите часове на самота в хотел „Риц“е направила същата грешка, за която години наред е предупреждавала:

„Жените в зряла възраст често правят грешка, когато се гледат в огледалото и виждат не действителното си отражение, а онова, което са запомнили преди много години.“

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg