Гладолечението през вековете в различни нехристиянски култури (2 част)

0

В delo.bg вече писахме за гладолечението, което е правено от известни личности от древността като Херодот, Питагор, Платон , Хипократ, Плутарх, Луиджи Корнаро, д-р Джордж Чейн, д-р Фридрих Хофман, Фридрих Хуфеланд и д-р Едуард Дюи.

Гладолечението от Древна Гърция до днес (част 1)

 

Сега решихме да направим много кратък преглед на гладолечението и в други по-отдалечени цивилизации и култури с различна от християнската религия.

Буда и гладолечениетоСидхарта Гаутама Буда (563 и 483 г.пр.н.е) поставя началото на една нова религия, широко разпространена и до ден днешен, а именно будизмът. Наричан още Пробуденият, Просветеният, Единственият, който знае, той се ражда като син на крал. 7 дни след това майка му умира. Роден в Непал, за него от най-ранна детска възраст са полагани изключителни грижи. Още на 16 години съветът от старейшините решава да го ожени, а скоро му се ражда син. Въпреки охолния си живот като царски син, в един момент младият Буда започва да изпитва дълбоко недоволство.

На 29-тия си рожден ден царския син избягва от двореца само с един прислужник и кон. По-късно отрязва дългата си гарвановочерна коса и сменя дрехите от фина коприна с най-обикновени. Изпраща отново прислужника и коня и продължава сам напред. Тогава започва пътяj му на странстващ монах. Той преследва своите духовни търсения и учи при най-известните учители за своето време. Достигнал до вътрешното убеждение, че тялото и неговите желания са пречка за духовното развитие, в продължение на 6 години Гаутама наказва тялото си с глад. Достигнал крайни нива на аскетизъм, той почти не умира от гладна смърт, тъй като консумира едно листо или една ядка на ден.

Един ден на прага на смъртта той случайно дочува разговор между млад ученик и неговия учител по цитра (струнен музикален инструмент).

„Струните не бива да бъдат нито много отпуснати, нито прекалено опънати“ –

съветвал учителят.

„Иначе цитрата няма да издаде звука, за който е предназначена.“

Именно тогава аскетът прозрял принципа на Средния път, че

тялото е инструмент на духа и не бива да бъде нито във властта на страсти и желания, нито да бъде подлагано на прекалена суровост.

Именно тогава достига до блажено и освежаващо съзерцание, известно ни днес като медитация. От своята 35-годишна възраст до смъртта си на 80 години Буда не спира да се среща и говори със свои последователи, независимо от положението им в обществото.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

навициМалките навици, които водят до големи резултати

 

В днешно време, последователите на Буда също гладуват, като има различни практики. Но винаги ще се помни Средния път –

да не измъчваме и наказваме тялото си, защото то е инструмента, на който свири Духът ни.

Честван и днес от мюсюлманите Рамадан е деветият месец, според ислямския календар. Пророкът Мохамед в един момент е недоволен от живота си в Мека и решава да се оттегли в околните планини за размисъл и медитация. Според исляма една нощ по време на месец Рамадан през 610 г.  той има видение на Ангел, който му разкрива, че е Мохамед е пратеник на Аллах и е роден да бъде пророк на своя народ. През следващите 23 години Мохамед многократно е посещаван от Ангела и така под формата на записани стихове се появява Корана. По време на този свещен месец освен, че не се приема храна през светлата част от денонощието се набляга и на самоусъвършенстването на Духа.

гладолечение

Даоизъм (или таоизъм) е система от древни китайски, философски и религиозни концепции, възникнали през 6 в. пр. н.е. Пи Гу  Pi Gu e част от тези практики и представлява древен начин за гладолечение. Смята се, че хора могат да не се хранят през продължителни периоди от време, и не само да не чувстват глад, а да увеличат енергията си. Но за да достигнете до тези резултати трябва да балансирате енергиите в тялото си с практики като Chi Gong (наричани в България Ци Гун) и пр. Според тази древна теория за гладуване с цел лечение болестите се причиняват от това, което поемаме с устата си – некачествени и изкуствено обработени храни, вируси, патологични бактерии и вируси и пр. Смята се, че можем да се поддържаме не с приемане на храна, а с енергия – в случая Чи.

 гладолечениеКалендарът на инките имал 12 месеца по 30 дни, като всеки месец има свой собствен фестивал. При тях за начало на годината се приема месец декември. Felipe Guaman Poma de Ayala прави през 1615 г. календар с илюстрации, които са запазени и до днес и дават ценна информация за живота им.

Със своята книга Nueva corónica y buen gobierno с 1200 страници и близо 400 рисунки, това дава безценна информация за епоха, в която фотоапаратът не е бил създаден.

 

гладолечениеСтава ясно, че месец януари е посветен на гладуване и покаяние. През този месец се принасят жертви, гладува се и инките покриват главите и телата си с пепел и до ден днешен. Правят шествия до храмовете на Слънцето, Луната, техните богове и свещените им места.

Фестивалът Inti Raymi или Фестивалът на Слънцето е религиозна церемония в империята на инките в чест на техния бог на Слънцето – Инти. Той е един от най-почитаните в тяхната религия. Чества се по време на зимното слънцестоене – денонощието с най-малка продължителност на светлата част.

Буда и гладолечението

В териториите на юг от Екватора месеците юни и юли са зимни месеци. По време на фестивала за три дни не се яде абсолютно нищо, освен някои видове билки и малко вода. Не се пали огън, освен това се прави пълно въздържание от греховни мисли.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Петър Дънов10 съвета на Петър Дънов за здравословно хранене

 

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg