Археолози откриха библейския град Содом (снимки)

0

След десетилетия прекарани в търсене, американски учени най-накрая успели да открият един от най-интригуващите градове на древността – библейския Содом! Преди повече от 5000 години, мястото, което археолозите разкопали, е било изпълнено с живот. Но освен това в него са се случвали смразяващи кръвта неща.

Содом

Точното местоположение на Содом досега не е било известно на никого, въпреки че са провеждани проучвания на южния и северния бряг на Мъртво море, а също така съществувала тезата, че неговите останки се намират на дъното на морето. Сега археолозите смятат, че най-накрая са намерили града от библейските притчи.

Откритият от археолозите на изток от река Йордан град Tall el-Hamman напълно съответства на описания в Библията Содом. Периодът, в който Содом е бил в своя апогей, датира от годините 3500-1540 г. пр.н.е. Това е бил най-големият град в региона и през него е преминавал търговски път. Достъпът до вода и буйна растителност били определящи за града да се развива с бързи темпове. И след това, в резултат на мистериозна катастрофата е останал напълно безлюден за 700 години. Учените смятат, че това е най-силният аргумент, че Tall ел-Hamman съответства на този град, описан в Библията като Содом.

Според преданията, той е бил напълно унищожен от Бога, който наказал хората за развратния им начин на живот. След катастрофата оцелял само богобоязливият Лот и дъщерите му. Зад тях градът горял и изчезнал в облак от дим, а съпругата му се превърна в стълб от сол, когато се обърна назад да погледне пламъците.

Содом

Учените са уверени, че прословутата библейска история има и своето обяснение в случило се по това време природно бедствие, което е напълно унищожило Содом. Те подозират, че до заличаването на процъфтяващия град може да е довело падането на астероид.

„Град Содом възкръснал отново чак около 1000 г. пр.н.е. и отново е бил населен“,

заяви ръководителят на археологическите разкопки д-р Стивън Колинс.

 

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg