Представете си една перфектна симбиоза между цвят, форма и текстура. Една деликатна хармония, създадена с изумителна виртуозност. Експресивност, от която ти спира дъхът. Свят, който подлага сетивата ти на изпитание, а умът се прекланя пред безграничността на таланта…
И целият този свят е… от захар.
Да рисуваш торти на пръв поглед звучи странно, сетне човек някак прихваща посланието и неусетно се настройва за нещо вълнуващо. Когато за първи път видях нарисувана от Албена торта, си дадох сметка, че не всичко съм видяла в сладкарството. А усещането в този момент, че за таланта няма граници, тутакси ме изважда от мрачната суета на всекидневието, вкарвайки ми необходимата доза адреналин.
В случая инжекцията е двойна – от една страна вълнението от досега с подобна красота, от друга – чистата патриотична гордост.
Дизайнерът на тези уникални торти носи името на емблематичната Йовкова героиня, но живее и твори в далечна Канада.
Албена Петрова генетично е влюбена в изкуството – майка й е художник-скулптор. В България завършва Техникум по керамика и стъкло, а преди няколко години открива света на тортите. Сладкарската програма в училището за кулинарни изкуства в Монреал я запалва по декорирането на торти.
„Така открих, че то, освен занаятчийска работа, може да бъде превърнато в изкуство, което да внесе много красота във всеки специален повод.“
За разлика от България, декорирането на торти е особено популярно в Северна Америка. Но не всички декоратори могат да се нарекат дизайнери.
„За да си добър в бранша, трябва да си креативен, да имаш голямо търпение и внимание към детайлите. Трябва да си наблюдателен и да мислиш нестандартно. Но най-важно е да обичаш това, което правиш.“
За Албена този микс от преданости е всекиедневие. Създаването и изработката на една специална торта е дълъг и трудоемък процес и само безгранично отдаденият творец има силите да премине през него. Започва с многобройно скициране на проекта, за да се избере оптималния вариант. Самото декориране може да отнеме 18-20 часа, понякога и повече – зависи от сложността на дизайна.
Нашето момиче определя себе си като многолик творец, не смята, че има определен стил.
„Обичам да работя всичко – сватбени торти, торти за деца, скулптурни торти, цветя и фигури от захарно тесто. Понякога декорирам и бисквити. За да е красива една торта, тя трябва да бъде балансирана цветово, в никакъв случай да не е претрупана. Но най-важното, разбира се, е да е вкусна.“
Вдъхновението е част от самата Албена – търси го навсякъде и във всичко. Намира красота в цветовете, формите, текстурата, вниманието й привличат дори интересни архитектурни детайли.
Освен от природата, дизайнерът се вдъхновява и от модата. Нещо повече – създаването на торти, вдъхновени от модата, е нейната стихия и страст.
„Модата е едно безкрайно море от цветове, материи и текстури, един триумф на фантазията. Обичам предизвикателството да пресъздавам модни детайли от захарно тесто.“
Сред любимите й модни дизайнери са Долче и Габана, Ели Сааб, Валентино, Марчеса, Зухаир Мурад, Стелла де Либеро.
„Долче и Габана с богатството на цветове и детайли, Сааб и Зухаир Мурад с разкоша и разнообразието на текстури, Марчеса с деликатния си стил, Стелла де Либеро с помпозния си Рококо стил и смелото комбиниране на цветове и материи.“
При Албена се посвещават в декорирането на торти всякакви хора – жени от различни възрасти и професии, които желаят сами да приготвят красив десерт за семейството и приятелите си. Към нейните курсове проявяват интерес и мъже. Те са увлечени от скулптурираните торти, където се изисква първоначално конструиране с почти инженерна точност.
Когато работиш с вдъхновение и любов в сърцето, успехите не закъсняват. През 2013 година
Албена Петрова печели първа награда на Шоуто за торти в Монреал, категория „Сватбени торти“.
„Решението ми да участвам дойде спонтанно. Това беше и първото ми голямо предизвикателство. Бях изключително привлечена от красотата на индийското сватбено сари и колоритността и пищността на индийските сватбени ритуали, на които посветих проекта си. Бях много щастлива, когато спечелих по всички показатели.“
Тортите на Албена са отличавани в различни списания и блогове в Северна Америка, дори в Европа. През 2015 г.
Сатин Айс – най-големият дистрибутор на захарно тесто за Северна Америка, я отличава като изключителен артист.
Талантливата българка работи с упоритост и замах. Непрекъснато обмисля нови проекти.
„Когато видя нещо красиво и усетя пеперуди в стомаха си, знам, че нова торта ще бъде създадена. Обичам свободата да бъда креативна. Когато работя с клиенти обаче, не винаги имам този лукс, трябва да се съобразя с техните идеи и виждания. Не обичам и винаги отказвам да копирам чужди творения.“
А ето и последното творение на Албена Петрова – тортата „Българска шевица“:
„Аз съм родена в България и за мен е чест и удоволствие да представя моята торта „Българска шевица“. Вдъхновението зад тортата са старите български сватбени носии. От много време исках да направя торта, в която да мога да включа български шевици. Тяхната красота и сложност винаги ме е привличла и е била голямо предизвикателство за въображението ми. Обичам многообразието на детайли във всяка една от тях. Традиционната сватбена рокля на България има страхотни характеристики, тъй като те са елегантно тъкани, украсени с невероятни цветови комбинации. Всяка от тях е украсена с ярка бродерия от монети, мъниста и коприна за блясък. В миналото носиите са правени ръчно и приготвени с много труд и страхотни дизайни.“
И още от поредицата в ДЕЛОгурме „Майстори на торти“:
Майстори на торти – да твориш върху сладкиши
Майстори на торти – сладките детайли и декорации
Майстори на торти – храната като изкуство
Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!