Ирина Тенчева е позната като телевизионна водеща, съпруга на Иван Христов и собственик на уникален по рода си ресторант. Тя е майка на три деца, които глези вкъщи с вкусни ястия. Днес, в поредицата ДЕЛОгурме ви представяме нейната рецепта за Самосас. Това са индийски зеленчукови пирожки, които тя приготвя не само у дома, но и за тематичните индийски вечери в нейното заведение „Irituali“.
Начинът на приготвяне и всички съставки Ирина Тенчева сподели на страницата си във Фейсбук със своите приятели:
В оригиналната си версия е редно те (пирожките – бел. ред.) да бъдат изпържени, но Джейми Оливър “ме научи” на здравословен вариант, в който самоса се пече във фурната! Ако не ги сервирате със сос от кисело мляко с 10% масленост, мента и кимион, то те са идеални и за веган режим!
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ ЗА ПЛЪНКАТА:
400г сварени и нарязани на малки парчета картофи
250 г бланширан карфиол
125 г грах (консерва)
1 глава лук
2 скилидки чесън
5 см настърган джинджифил
1 люта чушка
по 1 ч.л. кимион, сух кориандър, гарам масала, 1 лимон и 5-6 стръка пресен кориандър.
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
В тиган с мазнина задушавате лука, котиандъра и подправките, добавяте останалите ситно нарязани зеленчуци и разбърквате за 2 минути. Накрая доовкусявате с лимоновия сок и лютата чушка. Тестото се приготвя от 500 г брашно, щипка сол, 100 мл зехтин или олио и 150 мл вода. Оставя се да “почине” за 30 минути. После се разточва на тънка кора, от която се изрязват кръгове около 15 см. Разполовявате ги. В центъра на всяка половина се слага лъжица от плънката и тестото се завива на конус и се притиска в краищата с мокри пръсти. Имайте предвид, че тестото изсъхва бързо и ако това стане, може да го навлажните леко с ръка. Зеленчуковите пирожки се пекат около 40 минути на 160 градуса в предварително загрята фурна.
ВИЖТЕ ОЩЕ:
История с пакетче чай от първия полет със самолет на Ирина Тенчева
Вкусни са и топли, и студени, и със сос, и без сос, с ледено вино или с чай. Да ви е сладко!
Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!