Градинска супа с коприва и домашни подправки

0

Екатерина АневаКогато готвите най-важното е да го правите от сърце и да усещате детайлите. Когато сте намерили баланса на вкуса, значи сте открили и правилната формула за своя вътрешен баланс.

Продукти: (по възможност домашно производство – вече много хора по селата продават такива директно от дворовете си).

3-4 средни картофа
2 моркова
1 зелена чушка
1 червена чушка
2 стръка пресен лук (1 малка глава червен лук)
връхчетата на коприва – около 200 гр.
целина, магданоз
вегета, градинска подправка, черен пипер
ориз или фиде

За застройка или доовкусяване:

1 яйце
около 4-5 сл. кисело мляко
…или 1 домат

Начин на приготвяне: Копривата е хубаво да я наберете от полето, ако нямате такава възможност – може и да купите, но тя е специфична и се продава основно пролетта. Ако обичате копривата, може да си купите или наберете и да я замразите, като преди това я бланширате, както следва. Вземете само листата на копривата и ги измийте обилно на течаща вода. В тенджера кипнете вода и потопете листата за около минута. Изсипете листата с горещата вода в цедак и изплакнете обилно със студена вода. Нарежете ги на ситно. Картофите също се режат на дребни кубчета, както и морковите. Мият се и се слагат в тенджера с малко мазнина – олио или зехтин – според вкуса 1-2 с.л. отново според вкуса. Сипва се малко вода – да не покрива зеленчуците. Слага се на средно силен огън, докато зеленчуците станат „прозрачни“. Добавят се и чушките нарязани на ситни кубчета. Изсипват се при картофите и морковите. Стоят на огъня още минута–две, но без да се запържват. Ако водата изври се добавя по малко непрекъснато. Слага се и лукът – зеленият се реже на ситно заедно със стеблата, водният също се наситнява. Добавят се и се дозадушават.

В отделен съд сипете около половин литър вода и я загрейте до кипване. Изсипете я върху къкрещите зеленчуци – така супата ще стане много по-бързо, без да се губят вкусовите и хранителните стойности на продуктите. Ако имате домашни подправки – сложете каквото обичате. Ако нямате – сложете чаена лъжица плюс още малко подправка тип вегета – с каквато разполагате. Добавете и нарязаната на ситно коприва. Аз обичам да слагам и градинска подправка от магазина, когато нямам под ръка целина и девисил, например. Но те се добавят, ако нямате коприва! Ако обичате черен пипер, може да доовкусите.

Ако слагате ориз, той се  изчиства, мие и слага 20 мин. преди супата да е готова (около 1 шепа). Това е класическият сгъстител на домашните супи, но по принцип аз бих посъветвала да сложите шепа и малко смачкано фиде – консистенцията става много по – елегантна. Фидето се добавя около пет до три минути преди вдигането на ястието от печката.

Ако не обичате застроена супа, може да нарежете на ситно един домат и да го добавите също около 5 минути преди да вдигнете супата от котлона.

Сервира се със ситно нарязан магданоз за украса.

Да Ви е вкусно!

Време на приготвяне: 40 мин.

Градинска супа с коприва

Ако обичате застройки – не слагайте домат. Разбийте млякото много добре, яйцето също и ги смесете. Когато супата е леко охладена, добавете с непрекъснато бъркане от нея към сместа – няколко черпака. След това пак с бъркане върнете всичко в тенджерата.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!



Коментирай в Delo.bg