Вили Николов: Влюбен съм постоянно в живота

0

Вили Николов е роден през 1976 г. в София. Завършва Националната художествена академия „Николай Павлович“ със специалност „Графика“. През 2001 г. е избран измежду 400 кандидати да специализира съвременно изкуство в испанския град Куенка. Работи основно в областта на живописта (масло, темпера, акварел, пастел), рисунката и илюстрацията. Реализира редица самостоятелни изложби и е участвал в много съвместни експозиции и международни пленери в страна и чужбина. Негови картини са притежание на испанската кралица София, бившия испански премиер Хосе Мария Аснар Лопес, посланика на България в Мадрид, Посолството на Венецуела в България и на частни колекционери от САЩ, Германия, Австрия, Италия, Гърция, Турция и България.

Вили НиколовГ-н Николов, в картините Ви има вложена много фантазия. Кои са темите, които рисувате и с какво тези теми Ви вдъхновяват?

Две от темите, които ме вълнуват са джаз и градове. Вдъхновява ме пресечната точка на различните изкуства – музика, танц, рисуване. И резултатът от срещата на няколко изкуства. Очароват ме пътуванията из красиви малки китни и приказни градчета, пръснати из целия свят. Пъстра палитра от цветове. Движение, форми, тонове, нюанси, аромати, звуци. Всяко градче е събрало в себе си толкова много очарование. Рисувайки сякаш се пренасям отново там, за да изживея отново онези моменти от моите пътувания.

По какво се отличава Вашия стил на рисуване?

Бих дефинирал моят стил на рисуване като приказен сюрреализъм. Или още стил преживени и нарисувани емоции. Емоция, копнеж или спомен за пътуване, загадка, това влагам в картините си.

Защо не използвате черния цвят?

С черния цвят не се разбирам. Не го усещам, дори скиците ми са с цветен молив и пастел. Мисля че е емоционално решение, не живописно. В действителността черният цвят ми допада. Харесвам черни очи, коси, предмети или сгради, нищо не ме притеснява в този цвят. Но в творбите ми, живопис, графика и илюстрация, не мога да го използвам. Това ме кара да се замислям колко различен е за мен света на платното и в реалността.

Каква е Вашата философия за живота?

Смятам, че интересните драми, сложните отношения между хората са за театър, филми, романи, разкази. За живота нагласата ми е единствено топли, весели, чисти, прости позитивни отношения и много любов във всичките й тълкувания. Радвам се, че около мен има само чисти, оптимистични, весели хора. Аз съм постоянно влюбен в живота и с неспирен интерес към нови кътчета по света и хора. Тази нагласа за мен е много важна, за да мога да творя.

Какво е важно за един художник в днешно време? Къде трябва да живее – в настоящето или в бъдещето?

Като художник изминах дълъг път, творейки в реалността, настоящето и бъдещето. Но открих за себе си, че единственият верен отговор за мен е фантазията. Тя е състоянието, от което черпя вдъхновение. С фантазията творя идеалното бъдеще, реалност и се пренасям в минали спомени.

Вили НиколовКое Ви вдъхновява?

Аз съм човек на контрастите, но дори и това твърдение е в контраст с желанието ми за спокойствие, яснота. Обичам всичко което ме радва и вдъхновява. Дали ще е шумна веселба с много хора и музика или пуст каменист плаж преди лятото няма значение. Вдъхновяват ме и двете, радват ме и двете крайности. Това си личи и в картините ми. Имам настроения за картина в бледо сиво сивкави тонове, след дни вече използвам много и силни цветове. Това редовно сменяне на настроенията ми ме среща с различни интересни хора и успявам да вникна в техния интересен свят.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg