Стив Джобс ще бъде увековечен и с опера

0

След като загуби дългата борба с рака през 2011 г., съоснователят на Apple Стив Джобс стана обект на документални филми, книги, холивудска продукция, та дори и на един от първите графични романи. Пионерът на технологиите отново ще бъде във фокуса на нещо голямо. Този път животът и творчеството му ще бъдат увековечени в… опера.

Идеята е на щатската опера в Санта Фе, Ню Мексико. От ръководството съобщиха, че либретото на предстоящата им постановка ще бъде посветено на човека, който направи революция в персоналните компютри, технологиите като цяло, музикалния бизнес и подари на света iPhone.

Стив Джобс, Епъл, Apple, steve jobs

Стив Джобс в младежките си години

Революцията на Стив Джобс“ е заглавието на операта. Нейната премиера е насрочена за 2017 година, а неин автор ще бъде композиторът Мейсън Бейтс, либретото ще бъде дело на Марк Кембъл. Музикалната творба ще покаже важни събития от живота на Стив Джобс, както и хората, формирани и вдъхновени от него.

„Всеки човек има собствена музика. Става интересно, когато характерът и мелодията се докоснат или сблъскат“,

казва композиторът Бейтс.

mason bates, composer, Мейсън Бейтс, композитор, опера, Стив Джобс

Мейсън Бейтс, композитор на операта, посветена на Стив Джобс

Авторът признава, че историята на Стив Джобс е невероятна от гледна точка на творчеството, иновациите и човешкото общуване, а при него те са били в завиден синхрон. Връзката му с всички хора, които са му помогнали да извърви този дълъг път, ще помогне историята да бъде разказана детайлно и интересно.

Това ще бъде първата опера, създадена от Мейсън Бейтс, който придоби популярност през последното десетилетие с алтернативната идея да съчетава класическа музика с електронни звуци. Въоръжен само с лаптоп, Бейтс обича често да демонстрира нестандартните си композиции пред публика. Марк Кембъл е автор на 15 либрета от средата на 1990-те години, включително операта „Silent Night“.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg