Поете, нарисувай ми овца!

0

Българската арт-сцена по нищо не прилича на тази в Берлин, например! Чували сте го това изречение нали? Познавате недоволството в съгласните му звукове, упрекът в интервалите и категоричността в удивителния знак накрая! Вярно е, че арт средата по нашите географски ширини рядко изненадва с неконвенционални събития. Тъкмо затова проектът „Щрих и стих„, част от София Филм Фест, е може би най-значимото случване в софийския календар на културната 2015-та година.

Щрих и стих“ се подвизава встрани от шума на „Раковска“, съвсем както подобава на събитие, което по същността си крещи, че е странично за всяко ординерно арт случване – а именно в модернистичното пространство на галерия Suspacious на ул. „6 септември“.

Щрих и стихШестима млади аниматори филмират четирима съвременни поети. Щрихират паузи, въздишки, рими и липсата на такива, разкодират емоции във фреймове, превръщат в черно-бели кадри цветните сетива на автор и читател. Поемите оживяват, думите се разтварят в нюанси, лутанията на душата се подреждат в бягащи образи. Получили са се анимационни импресии – на моменти откровено брутални, на моменти завоалирано сюрреалистични, но безпощадно истински. Филм и стих са се превърнали в своеобразен пъзел, който някак настървено сглобяваш, който може и да не наредиш съвсем правилно, но умираш да видиш какво ще се получи накрая. Един неочакван трети свят, в който поет и художник само подпират отстрани твоята собствена и много лична режисура.

Щрих и стихАниматорите са от „Компот Колектив“ – Милен Витанов, Аспарух Петров, Иван Богданов, Дмитрий Ягодин, Борис Праматаров и Борис Десподов. Поетите са Георги Господинов /„Естествен роман в 8 глави“, „Одеонъ“, „Малко сутрешно престъпление“/, Димитър Воев /„Млекарката“/, Калоян Праматаров /„Постиндъстриал“/ и Делян Еленков /100% настроение/. Весела Данчева е продуцент на проекта.

Запомнете всички тези имена. Те са от онези българи, които правят сивотата наоколо по-лесна за преглъщане. И за които изкуството никога не се заключва в жанр, не се побира в лимити и не се изживява без експеримент и без уникална доза смелост.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg