Носителят на „Оскар“ Фолкер Шльондорф: Вложих сърцето си във филма „Завръщане в Монтаук“

0

Лeгeндapният peжиcьop и нocитeл нa „Ocĸap“ и „Златна палма“ Фoлĸep Шльoндpoф представи лично пред българска публика на 17 октомври последния си филм „Завръщане в Монтаук“, който е част от програмата на кино-литературния фестивал CineLibri 2017. Директорът на уникалния по рода си форум – Жаклин Вагенщайн му връчи статуетка за цялостно творчество, а той, в типичния си стил, заяви, че харесва наградите, но не и речите след тях.

Фолкер Шльондорф

Фолкер Шльондорф пред българска публика с наградата за цялостно творчество на CineLibri

„Литературата е моя майка, киното ми е баща! И до днес не знам гените от кой от двамата имам в повече. Повечето от 30-те филма, които съм направил – 20 са по книги. В тази връзка определям себе си като един тъжен адаптатор на истории.“

В „Завръщане в Монтаук“ неслучайно главният герой е писател. Шльондорф е работил през живота си с много писатели и осъзнал, че иска да реализира обобщен кинопортрет за тях. Причината е, че всички автори на стойностни романи имат нещо общо. За режисьора, всички големи писатели живеят в миналото, защото за една отлична творба е нужен житейски опит, а хубавото писане се получава винаги, когато е по преживяно.

„В „Завръщане в Мотаук“ разказвам моя лична история. Това е филм за една голяма любов, но не е любовна история. Влюбвал съм се два пъти, първият път много отдавна. 20 години по-късно имах късмета да срещна отново тази жена, но не се събрахме. Знаете ли, вторият път все се питаме кога ли в живота ще имаме втори шанс. Няма да Ви разкажа края, но главните герои във филма много усилено се опитват да разберат чувствата си. Посланието на филма е, че мъжете и жените очакват различни неща от любовта. В този филм е вложено едно голямо сърце, дори и хладно“ –

призна пред зрителите в препълнената зала Шльондорф.

Режисьорът лично е избрал актьорите за главните роли 6 месеца преди началото на снимките. Живял е доста време и е репетирал задно със Стелан Скарсгард и Нина Хос – най-известната германска актриса.

Фолкер Шльондорф

кадър от филма „Завръщане в Монтаук“, реж. Фолкер Шльондорф

Филмът ни пренася в зимен Монтаук, на южния бряг на Лонг Айланд. На ветровития плаж има два шезлонга в очакване на двама души, които дълго време са били изгубени един за друг. Той е писател и е дошъл от Берлин. Тя работи като юрист в Ню Йорк. Преди много години са имали краткотрайна афера, но са били твърде млади, за да осъзнаят, че са срещнали любовта на живота си. Сега двамата са отново в Монтаук, обзети от съжаление и надежда. (Телата обаче помнят… Телата имат усещането, че се срещат само ден след последната им среща.) Но дали е възможно да наваксат пропуснатото време?

Шедьоврите на писатели като Макс Фриш, Гюнтер Грас, Хайнрих Бьол, Роберт Музил, Маргарет Атууд и Марсел Пруст живеят втори живот, благодарение на продуктивната и неизтощима фантазия на германския режисьор.

Шльондорф, изpeĸъл знaмeнитaтa фpaзa „Kинoтo e cвeтлинa, cянĸa, движeниe“, е включен в уникалния по рода си филмов маратон CineLibri 2017 с още три свои ленти въз основа на романи – „Eднa любoв нa Cyaн“ пo Mapceл Πpycт, „Xoмo Фaбep“ пo Maĸc Фpиш и „Иcтopиятa нa пpиcлyжницaтa“ пo Mapгapeт Aтyyд. Delo.bg е медиен партньор на събитието.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!



Коментирай в Delo.bg