NewSight в старото НДК

0

Да се озовеш в късен делничен следобед в НДК, за да разгледаш изложба, си е преживяване. Попадаш в тъмна, полупразна сграда, в която само портиерът на входа те гледа подозрително и някъде от далеч се чува равномерния шум на почистваща машина.

Разбира се табелите в тази държавата, както и в Националния й дворец на културата, са съвършено игнорирани. Знам, че търся т.нар. „Мраморно фоайе“, но в НДК всяко пространство би могло да е такова. В сумрака се натъквам на фотографии с жизнерадостно усмихнати деца от Непал. Очевидно това не е моята изложба – NEWSIGHT на Темелко Темелков. Напразно погледът ми броди наоколо в очакване да срещне някой заблуден служител или поне посетител, който да ме упъти. Тишината е някак безвременна, ескалаторите не работят, асансьорите в тази сграда винаги са ми били непреодолима загадка, така че, въоръжена с мисълта колко здравословно и енергизиращо е изкачването на стъпала, започвам целеустремени лутания из етажите и полуетажите на соц-мастодонта.

Най-накрая попадам на търсените кубове с черно-бели фотографии, от които ме гледат лицата на известни и интересни българи. Сред тях са Зуека, Фънки, Миленита, Асен Блатечки, Койна Русева, Димитър Коцев- Шошо, Поли Генова, Мария Силвестър и др.

NewSight, Темелко Темелков

Всички те са снимани в двата си профила, в гръб и анфас, вперили поглед в четирите посоки на света – изток, запад, север и юг. Защото човек винаги гледа всяка своя отделна посока по различен начин – с различно изражение, с различно присвиване на очите, с различно повдигане на веждата и с различна надежда.

Темелко Темелков е известен съвременен фотограф, визионер, който работи за актуалните лайфстайл издания, прави реклами и клипове. Тук е подредил стилни портретни фотографии в стремеж да покаже личността чрез нейното най-ярко изражение – лицето. Идеята е семпла и в същото време много силна. Въпросът е само кой ще я види и оцени на това място?

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg