75 човешки истории с неочакван край в „Хвърчило към рая“ – дебютната книга на д-р Неделя Щонова

0

Д-р Неделя Щонова е дипломиран лекар, специалист невролог. Има защитен дисертационен труд в МУ София. Темата на нейната дисертация е посветена на изключително иновативна, авангардна и актуална област от съвременната неврология – емоции, стрес и атеросклероза.

Неделя ЩоноваДебютната книга на популярната телевизионна водеща и автор на единственото в телевизионния ефир здравна поредица “Духът на здравето“ (част от предаването по bTV „Преди обед“), което налага стандарти в съвременната здравна журналистика, базирани на научни факти е с поетичното заглавие „Хвърчило към рая“. За почитателите и приятелите й това заглавие не е изненада, въпреки че търсенето му е сложен и интересен процес. Не е изненада, защото стилистиката на предаването, логистиката в процеса на неговото създаване, както и

всички професионални вибрации около Неделя Щонова носят необясним аромат на поетичност, вълшебства и добрина.

Почти като в света на магическия реализъм, където повествователната стратегия, героите и техните невероятни на пръв поглед приключения, приласкават читателя и го водят през тайнствени пътеки и лабиринти, така и тук – крайната цел на тази книга е да се замислим дали нашата гледна точка към болката, страданието и драмите, е единствената възможна. Сътресенията в живота на героите от книгата на доктор Щонова са едно голямо огледало, в което наднича вътрешният свят на всеки един от тях. А този свят носи митичното име Мингу. Мингу е доброто вълшебно духче, обладано от силна вяра и непокътнат оптимизъм, което живее във всеки един от нас, с пълната осъзнатост и респект пред чудото, което е този живота. И за да откриете истинската му идентичност, трябва да се гмурнете без спасителен пояс в тези 456 страници.

Във всяка една от своите 75 истории, които често са с неочакван край, д-р Неделя Щонова съчетава реалност, невероятно силни характери, съдби, образи и магически елементи, пропити с много мъдрост.

Още в началните страници от дебюта книга на доктор Щонова ще откриете един екзотичен адрес – ул. „Аугустино Нето“ № 7. Мапуту, Мозамбик. Това ще бъде първият ви ориентир върху картата от невероятни приключения с „Хвърчило към рая“. Това “хвърчило” води към океани от любов и омагьосващи кръгове от разтърсващи човешки трагедии, сълзи, страст и вяра, построени от авторката майсторски, с невидима лекота. Героите и историите, разказани върху страниците на това магично четиво са персонажи, които реално съществуват в този понякога ужасяващо страховит, а друг път наистина приказен живот. Те влизат в непрекъсната интеракция със системата от невероятна сетивност на авторката, а тя заедно с тях се вълнува истински, като деликатно и нежно рисува галактическата карта на живота ни – такъв, какъвто не го познаваме, въпреки че живеем в него. А широко отворените, пълни със синева, страст и жизнелюбие очи на Неделя се взират топло и с емпатия във всеки един от героите.

Неделя Щонова„Събирах и търсих тези 75 истории в продължение на 10 години, върху 4 континента. Прелитах над какво ли не, само и само за да ги открия… и да ви ги подаря за вдъхновение.  И всяка една от тях ми показа, че да, Животът наистина понякога ни връхлита с цялата си непредсказуемост, сякаш невидима лъвска лапа идва и с един замах разрушава всичко. Героите в тази книгата са създадени точно от това – от всичко онова, което те са изгубили. В началото, в точка “А” всеки един от тях е изправен пред сериозна житейска драма – стряскаща диагноза, невъзможна любов, рак, транспланатация, ампутация на ръка, проблемно забременяване, загуба на най-свидното, на дете, смърт на любим човек, но в края, в точка “Б”, той, подобно на жар птица, подобно на Феникс възкръства от огъня и пепелта, а от въглените на мъката си прави един нов път към удивително смислен и пълноценен  живот. Това са 75 чудни житейски съдби, като всяка една от тях е вариация на темата „Междузвездни войни“: Силата е в нас и тя винаги е била вътре в нас. Още от самото начало. С нея се ражадаме. И никога не бива да забравяме за това. А от героите в моята книга научих, че когато драмата заблъска по дверите на ума и сърцето ти. Когато животът или съдбата дойде връхлети и без милост те хвърли в ада, просто трябва да се умиротвориш, да повярваш и да си спомниш, че там някъде дълбоко вътре в теб се намира всичката мощ на света, с която можеш да дишаш без огорчения, а в душата ти да е красиво, чисто и светло“,

разкрива енигмата на книгата си доктор Неделя Щонова.

И героите, и историите в книгата „Хвърчило към рая“ са преминали филтъра на суровата реалност.

Но оцеляват, защото всеки един от тях пази и се вслушва в своето Мингу. Митичен персонаж, къс обетована земя от разранените дебри на душите ни, кристално чист вълшебен извор и дух, който носи есенцията в тази книга. Мингу намира изумителни начини да се справя с всякакви натрупвания от страх, слабости и разгромяващи поводи за страдание, като овладява емоционалната турбулентност през която всеки един от нас преминава с доброта, посветеност, надежда, трудолюбие, светлина и сила.

„Да заставаш всяка  сутрин пред планината от трудности и проблеми и да ги гледаш право в лицето тия проблеми, при това безстрашно. С благодарност и вяра, че Тя, победата е там, на върха на твоето копие! Защото Ти, носиш шлема на твоята вяра! И гледаш дори на най-трудните дни през една философска увеличителна лупа, която знае как се открива най-светлия смисъл, в този понякога съвсем не добър свят…Да обичаш… това е щастие. Да обичаш теглилките и мъката на този живота не е перверзия… не е и мазохизъм… то също е щастие. И също е част от рая.“,

коментира доктор Неделя Щонова.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Неделя Щонова в перфектна формаД-р Неделя Щонова: Тялото ни е нашата отговорност към поколенията

В книгата има куп въпросителни и размишления върху преходността на всичко в този свят, тленността ни, болката от загубите, любовта, смисъла на живота и неговата непредсказуемост. Но героите в нея гледат на изпитанията, като на едно “първокласно бинго” и през лабиринтите на своя катарзис откриват в себе си рая на омиротворението. Още първите страници създават и напомнят бляна от стиховете на Емили Дикинсън:

За да направиш прерия,

са нужни пчела и детелина.

Пчела и детелина

и една мечта голяма.

Дори мечтата само стига,

ако пчела и детелина няма!

Неделя Щонова

Неделя Щонова е лекар и на душата

„Идеята да разкажат за тегобите, вълненията и съдбата на пациентите си е присъща на много лекари писатели – Артър Конан Дойл, Съмърсет Моам, Арчибалд Кронин, Антон Чехов, Михаил Булгаков, Димитър Димов, Валери Петров, Джойс, Брехт, Шилер.

Автентичността на изживяното и случката, реалността на събитията, контакта с конкретния човек, държи споделеното здраво в темелите на разказа, на реалистичния, а не на измисления и „изфантазиран“ разказ, който, ако не е прецизно построен, композиран и интересно разказан, навява усещането за неистина и фалш. Ще цитирам по памет Достоевски:

„И най-доброто писателско въображение не може да измисли това, което животът може да поднесе…“

При нас, лекарите, хората са изведени от равновесие, те са такива, каквито са с техните силни и слаби, негативни и положителни черти, с тъжнения, вълнения и болки, с погубените мечти и сринати съдби. Това е един неизчерпаем източник на „литературен материал“ за всеки пишещ. Това е и почвата, върху която стъпва д-р Щонова при подбора на разказите в книгата – изживени или споделени с нея съдби на много от пациентите, за които тя се грижи, на техните близки и приятели, защото „болен в семейството означава болест за цялото семейство, като лекуваме болния, ние лекуваме и помагаме на неговите близки“ – нещо, което съм писал и повтарял много пъти. С разказите в тази книга Неделя откликва и на вълненията и надеждите за изцеление и на близките на болния, на неговите деца и приятели, на неговите родители, с умението си на лекар лекува тялото, а на писател – душата.“

Из предговора на книгата „Хвърчило към рая“, написан от проф. Златимир Коларов, председател на съюза на лекарите-писатели в България – “Димитър Димов”

Премиерата на „Хвърчило към рая“ от  Неделя Щонова е на 18 май, вторник,от 18,30 ч. в Kino Cabana, с участието на проф. Златимир Коларов, д.м.н., акад. проф. д-р Лъчезар Трайков, д.м.н. и джаз легендата Васил Петров. Водещ на събитието е журналистът, поет и редактор в „Преди обед“ – Костадин Филипов. Входът е свободен. Публика ще бъде допускана до изчерпване на лимита от 50% на местата в клуба.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg