Д-р Неделя Щонова: Тялото ни е нашата отговорност към поколенията

8

Д-р Неделя Щонова е едно от най-красивите лица в българския телевизионен ефир. В профила си във Фейсбук тя публикува свои снимки от мястото, където си отдъхва през лятото. Снимки, на които всеки би се възхитил! Коментар към една от тях предизвика д-р Неделя Щонова да сподели мнението си за свободата за изразяваш себе си, за тялото като философска и естетическа концепция, което delo.bg публикува 1:1.

Веднъж, когато бях на 7 години играехме на топка пред блока. По едно време топката изхвърча в съседния двор. За да продължим играта, някой трябваше да прескочи оградата и да я вземе. Но родителите и бабите наоколо бяха пълнички, дебелички, неспортни и никой не успя да се покатери на стената. Ние хлапетата, станахме свидетели на приключенски епос изпълнен от невероятни герои, преливащи от телеса и свръхтегло, ала въпреки смайващите им атлетични опити, така и нито един от тях не успя да се качи на оградата, набере и да скочи.

Играта се разпадна. Разделихме се тъжни.

Тогава си обещах, че когато стана на 70 години аз ще бъда спортна баба с реактивна раница, гъвкава и във форма. И при всеки спешен случай на нужда, ще мога да прескачам огради или да се спускам по акацията, за да върна топката в игра.

Неделя Щонова в перфектна формаВчера прочетох следния коментар – недопустимо е лекарка да прави стойка на ръце в парка.

Сега. Да си поговорим за свободата тук и днес. Едно първосигнално съзнание, елементарно разчита тяло по бански еротично дръзко и с похотливи открития. Но нека помислим заедно, спокойно и извън перверзната фантазия. Без сексапил.

Какво е тялото? Нашата къщичка на Земята.

Тялото е свято одеяние – както казва любимата ми легендарна прима на танца Марта Греъм. С него влизаме в живота и с него го напускаме, затова трябва да се отнасяме с уважение.

Връзката между физическото обездвижване и наднорменото тегло сред подрастващите /и не само/ е пряка. Но моят ракурс е друг.

Нашето тяло не е само наше лично притежание. То е наследство и завещание.

То е грижа и отговорност. За да не тежиш един ден на децата и внуците си. В пряк и преносен смисъл. Обездвижен. Скован. Наднормен. Безпомощен. С инсулт. Инфаркт. В количка. Без енергия. Тялото ни създава и ражда нов живот. Взискателност към сантиметрите на талията означава осъзнаване, че едно здраво тяло и едно здраво поколение са призвани да променят света. Защото споменът за излишната телесна мазнина се кодира в ДНК като патологично състояние с висок риск и генетична обремененост. Има периоди в живота, когато човек с малко актьорска дарба може да измами дори и себе си. Ама закодираното в ДНК-то на поколения, трудно можеш измами.

Така че

Тялото, като философска и естетическа концепция е всъщност нашата епигенетична отговорност към следващите поколения.

Вземайте се в ръце, яжте круши, танцувайте, спортувайте на воля, плувайте, следете обиколката на талията. С пълно осъзнаване, че ние сме само една много малка част от еволюционната верига. Малка, но все пак важна част от еволюционната щафета. И ако сме здрави и във форма, предаваме нататък това. Ако сме болни и наднормени, предаваме напред друго.

Неделя Щонова в перфектна форма

Човек става възрастен в деня, когато си помисли, че не може да вдигне стойка на ръце в парка. Когато се пороби в канона на уж общоприетото. Любимата ми Марта Греъм танцува до 96 години. Прекрасна. Защото вярва и доказа, че тялото е скритият език на душата.

Според мен, в идеята да се твори красота от движенията на човешкото тяло, има нещо дълбоко отговорно. И това отговорното е в посвещението, един ден да се разхождаш грациозно на плажа, а внуците и правнуците ти да тичат щастливи наоколо. Щастливи от твоята компания. Щастливи, че сте заедно на плаж, а не в болница.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Неделя Щонова75 човешки истории с неочакван край в „Хвърчило към рая“ – дебютната книга на д-р Неделя Щонова

Човек не знае какво носи бъдещето. Утре може да стане всичко. Въпреки дисциплината. Но нека поне днес знаем, че рисковите фактори, управляемите рискови фактори са били здраво, плътно и ефективно под наш контрол! Не под нашия мързел, а под наш активен контрол! Което не е лесен урок за усвояване.

Апропо, стойката на ръце съвсем не е вид цирков или еротичен номер, а поза, която генерира сила за по-лесното осъзнаване на този именно урок! Опитайте!

Нека времето си тече. Неумолимо, неудържимо, благотворно, към по-обширни земи и по-добри дни. Аз ще си мечтая и на 100 години да вдигна стойка на ръце, този път с моите правнуци. А Вие също ще сте живи и здрави, за да реагирате пак, постигнали мъдростта на мисленето от позицията на Голямата Картина.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

диетата на костадин филиповКостадин Филипов: Стопиш 30 кг без йо йо ефект с тази салата

 

защо напълняваме дори и по време на диета6 отговора на въпроса „Защо напълняваме?“

 

диета на японските монасиС диета на японските монаси топите 10 кг за 10 дни

 

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!8 коментара

 1. Дани на

  Аз едно не разбрах: защо седемгодишни деца са чакали родителите или бабите да им извадят топката?? На 7 се прескачат огради, катерят дървета, скача, бяга… Не се чака на мама и баба, за да могат да играят. По мое време те дори ги нямаше покрай нас, защото всички работеха.. Да и бабите също.

 2. Валентина на

  Какво ли не правих да съм по слаба, но като веднъж вече съм напълняла после като се отслабва става грозно и кожата не се намества и изглажда много е трудно и се чувствам недобре, но не знам вече какво да правя!

 3. Златинка Павлова на

  Впечатляващо и вдъхновяващо. Необходимо е да има повече гласност на нещата, които ни показва, учи и съветва д-р Неделя Щонова. Уникална жена и лекар, която е абсолютен пример, в нашето забързано ежедневие и вечно не достигащо време. Всичко е въпрос на организация, но не винаги се получава. С интерес ще следя статиите от д-р Щонова. Гледала съм нейно участие в предаването „Преди обед“. Начина по който говореше е много зареждащ. Пожелавам на д-р Щонова, здраве и успех.

 4. Султана Българенска на

  Благодаря ви доктор Неделя Щонова! Липсвате ми от екрана. Когато вие излизахте на екрана и канехте хора, които имат различно мнение за болестите от академичните лекари направо летях. Вие вдъхвате вяра, че лекарите се събуждат и ще започнат да спазват Хипократовата клетва – да учат хората как да са здрави. Личния ви пример говори за това, че вие сте разбрали най-важното – да бъдете лидер в това, което правите – разказвате и показвате. Ето това ние българите не можем някак си да приемем като правило. Напълно споделям това, че вашето тяло е пример за това как трябва да го поддържаме здраво и прекрасно и то без лекарства. Нека има повече хора като вас. Благодаря ви и с радост ще очаквам да се върнете отново на екрана с предавания в тази насока.

 5. danisapfirov на

  Патанджали йога философия
  Слабости и една от тях е когато въпросите на съществуването се опростят.

  1.21 Опростенчество до физическо упражняване
  1.21 tivra samvega anam asannah
  Пламено,
  задъхвайки се,
  с твърдоглаво упорство
  редуване на
  физически усилия с отпускания

 6. Мария Виделова на

  Грижите за добро и гъвкаво тяло трябва да започнат още от пубертета или най-късно към 20г. Но това се учи и възпитава в семейството и училището. Всеки може и да се самообразова ако желае разбира се.

Коментирай в Delo.bg