Откриха бронзови статуи на Микеланджело

0

Двете единствени бронзови скулптури, дело на Микеланджело, които са запазени до днес, са били открити наскоро от британци.

МикеланджелоУчени от университета в Кеймбридж съобщиха, че са открили тези две скулптури, които е сътворил един от най-великите творци – Микеланджело. Двете скулптури представляват фигури на двама голи мъже – млад и възрастен, които са възседнали пантери. Доскоро се смяташе, че техният автор е друг, но след направен подробен анализ е станало ясно, че те са творби именно на прочутия италианец. Това голямо откритие за изкуството е направено от група експерти от няколко европейски държави, ръководени от специалисти при музея в Кембриджския университет.

МикеланджелоВсичко започнало, когато през миналата година, един от професорите в университета открил сходството между фигурите на двамата мъже от скулптурите с фрагмент от рисунка, която принадлежала на ученик на Микеланджело. Тази рисунка се съхранява днес в музея в град Монпелие, Франция. Въпросният фрагмент, който привлякъл вниманието на професора, е нарисуван със специфичните мощни и отривисти линии, с каквито, според експертите, Микеланджело е рисувал скиците на своите скулптури.

  МикеланджелоУчените са на мнение, че фигурите на мъже, които яздят пантери, са създадени от Микеланджело в началото на неговото творчество. Те дори смятат, че това е било малко след като той е направил статуята на Давид . Специалисти, които познават изключително добре творчеството на великия италиански творец, са намерили голямо подобие между стила на тези бронзови статуи и други творби на Микеланджело, създадени във времето от 1500 до 1510 година.

МикеланджелоДвете новооткрити бронзови скулптури на Микеланджело ще бъдат изложени до 9 август в музея „Фицуилям“, където всеки, който проявява интерес може да ги види. Междувременно учените ще продължат да ги изследват и се очаква окончателните резултати да станат ясни през юли. Откритието наистина е голямо и много важно, тъй като големият творец Микеланджело рядко е правил статуи от бронз. Доскоро се смяташе, че негови произведения от бронз не са достигнали до наши дни.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg