Безразборният сладкодумец Людмил Станев

0

Няма да крия- имам огромен сантимент към Людмил Станев и неговото „Рязко“. Това заглавие стоеше в главата му още преди близо 20 години, когато той го подари на телевизионното предаване за култура, което стартирахме с група приятели. Телевизията обаче, отхвърли заглавието. Стори й се твърде дръзко.

Людмил Станев, РязкоНо ето, че днес „Рязко“ видя своя съвсем заслужен бял свят.

Людмил Станев е нещо като рок-легенда за всички нас, които преглъщахме хаотичната действителност на 90-те години на миналия век с помощта на неговите лечебни хумористични добавки в „Няма такава книга“ и „Ненакърнимо“.

Днес той пак е на сцената с новия си книжен албум – „Рязко“ /издание на „Жанет 45″/ и, както подобава на един истински рок-динозавър, вече е помъдрял, вглъбен, не толкова фриволен, но все така пленително, носталгично усмихнат.

Ако сте любител на кратката, интелигентна и забавна история, на смеха, който връхлита като лятна буря и отшумява като джаз, на истината, която прелива в измислица, на любовта като цветен фойерверк и на самотата като корабокрушение, „Рязко“ е вашето четиво за пред камината вечер с чаша червено вино. А ако нямате камина или не сте любител на червеното вино, просто по люсо-станевски приемете това като „финални кадри на една импресия“.

Людмил Станев, РязкоРядко има в съвременната българска литература толкова фино и интелигентно отношение към хумора, сравнимо с това на класиците в жанра Уди Алън, Монти Пайтън, Чудомир. Людмил Станев владее до съвършенство намигването на душата, онзи размазващ джемсешън на сетивата, онова чаровно непокорство на абсурда, които всъщност забъркват необикновената алхимия на голямата литература.

Людмил Станев е от поколението на непоправимите арт бохеми, които оставиха късчета от сърцето в стария град на Пловдив. „Рязко“ е нещо като пловдивската балада на варненския автор, лекар по професия. Възхвала на котките, липите, калдъръмите, нощите, ателиетата, блуса, свободата на Пловдив, на пловдивската бавност, на пловдивското нищонеправене, на Кольо Карамфилов и останалите…

Лекичко завиждам на онези, които ще разлистят Людмил Станев за първи път чрез „Рязко“. Предстои им чудновато пътуване в един топъл, магичен, всеопрощаващ свят. На останалите заклети фенове на Люсо Станев – просто добре дошли на острова на самодивните измислячи и безразборни сладкодумци!

Показана е 1 от 1 страници
          


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg