Хилда Казасян срещу пошлостта у нас със „Симфомания“

0

„Когато преди около 25 години реших да остана в България, бях изпълнена с негодувание от това, но пък посветих оставането си да дам алтернатива на всичко пошло, което ни залива отвсякъде.”

Така емоционално, иначе вечно усмихнатата Хилда Казасян започна представянето на последния си проект „Симфомания” в „Студио 5“.

Хилда Казасян, Симфомания

Основната идея е популяризирането на симфоничната музика, като тя бъде представена в съчетание с други стилове: етно, джаз и фолклор. Цикълът съдържа пет концерта, които ще бъдат представени в пет големи града на България, извън обичайните културни дестинации. Една от важните цели на проекта е, чрез средствата на музиката да се постигнат реални резултати в процеса на интеграция на различните малцинства. Монтана, Кюстендил, Ямбол, Ихтиман и Пазарджик са градовете, в които тези общности са добре представени. Именно в тези градове ще са концертите от 30 септември до 12 октомври.

Хилда Казасян, СимфоманияМисълта за подобен проект зрее у Хилда от дълго време. Тя често я обсъжда със свои приятели музиканти, съзнавайки, че да осъществиш подобна идея, е непосилно само за един човек.

„Всичко ми беше в главата и когато ме поканиха да участвам, буквално за една вечер подредихме нещата по възможно най-добрия начин. На посочените дестинации концерт със симфоничен оркестър и солисти е почти невъзможно да се случи в обичайни условия. А музиката е един достъпен и приятен начин за комуникация и лесен път да се постигне адекватна интеграция.“

Според Хилда Казасян това, което в България се прави по отношение на малцинствата и тяхното интегриране, е пълна манипулация. Щастлива е, че с този проект се дава шанс на младите да се докоснат до истински ценната музика и вярва, че той има голямо бъдеще. Предстои да се изработи и филм, който ще бъде разпространен в училища и културни институции.

Музикален ръководител на инициативата е Бобрислав (Бобо) Йоцов, музикант с дългогодишна кариера и преподавателски опит. За него е изключително удоволствие да работи с Оркестъра на музикалното училище, Младежка филхармония – София, на които той ще дирижира по време на концертното турне. Към проекта е ангажиран и Нено Илиев, а в аранжимента на пиесите, изпълнени от него, ще се включи един от най-креативните ни джаз музиканти – Христо Йоцов. Именно той е известен с включването на млади хора в проектите си и е един от главните движещи камъни на „Симфомания“.

Хилда Казасян, СимфоманияСимфомания“ е каузален проект, той е дейност в обществена полза и като такъв не носи финансова печалба на реализаторите. Това го прави още по-значим, защото разбутва общественото сиво битуване на примитивност и културна апатия.

Хилда Казасян е убедена, че посланието на музикантите и техните специално подготвени за концертите пиеси, ще намери търсения адресат.

От нас остава пожеланието подобни идеи да не са единични актове, а да се превърнат в една естествена традиция, която да ни отрезви от пошлото и да даде на обществото ни малко по-модерен европейски облик.

Ако симфоничната музика се приема като елитарно изкуство, то това е така, защото тя трябва да учи на елитарност, а не защото е предназначена за определен елит.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg