Филм за Вазов с премиера на Деня на будителите

0

Ботев режисира филм за Патриарха на родната литература Иван Вазов! Със сигурност вече си мислите, че това е поредната фикция в глобалната мрежа, но се оказва абсолютен факт!

Искрен Красимиров режисира нов филм за Вазов от поредицата НЕзабравимата БългарияИскрен Красимиров (на снимката), режисьорът, който влезе в ролята и на актьор като изигра Ботев във възстановките по слизането на Ботевата чета от кораба Радецки край Козлодуй, стартира снимките на дългоочаквана историческа лента.

До момента Красимиров е режисирал филми за Христо Ботев, Алеко Константинов, Софроний Врачански и Цар Борис III. Младият творец даде старт на снимачната дейност на 17 юли. Денят е избран не случайно. На 17 юли преди година е бил основан патриотичният проект „НЕзабравимата България“. Инициативата се е зародила още преди две години, когато е бил реализиран първият филм, посветен на Христо Ботев – „От голгота към свобода“.

100 000 крачки с БотевВсъщност проектът „НЕзабравимата България“ свързва няколко млади българи. Чрез документални филми и лекции те представят истинското лице на българските национални герои. Негов основател е Искрен Красимиров – режисьор на филмите, които осъществяват.

Миналата година по същото време беше заснет втори филм за авторът на „Майце си“ и „Хайдути“ – “100 000 крачки с Ботев“. Лентата беше посветена на 69-я Национален туристически поход „По стъпките на Ботевата чета“ (на снимката).

ВИЖТЕ ОЩЕ:

100 000 крачки с БотевИскрен Красимиров: Ботев е Христос за българите

 

Годината вече е 2016-та, а филмът на дневен ред е за Вазов! Той е пети пореден за Искрен Красимиров, посветен на българските национални герои в патриотичната инициатива. Неговото работно заглавие е „Българин да се наричам“. Премиерата му е насрочена за Деня на будителите – 1 ноември 2016 г. Снимките са в Искърското дефиле (където Вазов пише две от своите класики – „Една българка“ и „Дядо Йоцо гледа„) и София.

Режисьорът има желанието да създаде и видео каталог. Той ще бъде посветен на българските национални светини. За 2017 г. е планиран филм за Васил Левски, когато се навършват 180 години от рождението на Апостола на свободата.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg