Димитър Казаков-Нерон отдалече

2

Привлече ме изложбата, не галерията. Димитър Казаков-Нерон е сред любимите ми български художници. Всичко е жена в неговите картини – и слънцето, и земята, и приказката. Известен е с прословутата си фраза „Жената е и музиката, и математиката на живота“. Приемам го като българския Климт и отдавна следя всяка изложба с негови картини в София. А постоянната експозиция с негови творби – дарение на Трявна – познавам като пръстите на едната си ръка.

Така че се отправям към галерия „Сердика“ с чувството, че ми предстои нещо прекрасно и много мое.

галерия Сердика, София, Димитър Казаков-НеронАдресът ме отвежда в част на София, която остро контрастира с високото изкуство – Женския пазар в обновената му част. Всъщност, самоуспокоявам се наум, колоритът на това място, навярно би се харесал на Нерон. Още със слизането от колата ме лъхва миризмата на дюнер с айран, а очите ми се заковават върху витрина с разхвърляно многоцветно женско бельо. Три момчета връхлитат с бясна скорост с колелета си върху мен, викайки отдалеч „пааази се“ с особено провлачване на „а“-то.

галерия Сердика, София, Димитър Казаков-НеронЕдва отстъпвам в страни и се озовавам пред нещо като бизнес сграда на два етажа с офиси и магазини. От дясно има кафене, пълно с хора – някои четат вестник на арабски език, а други оживено разговарят – навярно на същия език. „Сигурно са нелегални бежанци“, заговаря обремененото ми от медиите съзнание и ги отминава със съчувствие. От ляво е вратата, която търся – галерия „Сердика“. Пространството е ново и чисто, стълбите ме отвеждат на втория етаж пред стъклена, заключена врата. Побутвам я няколко пъти. Оглеждам се. Работното време е от 11.00 ч., а в момента е 11,50 ч. Датчикът пред вратата регистрира присъствието на човек и сигнализира многократно.

Никой.

Опитвам се да разгледам картините през стъклото, но Димитър Казаков- Нерон не е художник, в който може да вникнеш отдалеч. Със сигурност ще пропуснеш чародейните му детайли, изящните извивки, зениците на очите, нюансите на шевиците.

галерия Сердика, София, Димитър Казаков-НеронТръгвам си разочарована и после се заравям в сайта на Столична община. Открили са галерия „Сердика“ в края на миналата година. Поставили са си амбициозната задача да превърнат Женския пазар в градско арт средище. Но няма как да успеят, ако галерията все пак не е отворена в работното си време.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!2 коментара

  1. игор марковски на

    Авторката на статията да си оправи текста под снимката, защото това не е Димитър Казаков – Нерон, а авторът Георги Шапкарев, който е издал три книги за Нерон. Тази снимка е взета от представяне на негова книга в Америанския университет в Благоевград. Все пак да сме внимателни с фотосите и паметта, ако обичате

Коментирай в Delo.bg