Огромно китайско строителство променило движението на Земята

0

До неотдавна най-известната сграда в света била китайската Велика стена. Строителството й започнало преди повече от 2000 години, а нейната уникалност се дължи на дължината й, която надхвърля 2450 километра. В момента жителите на Китай могат да се гордеят с нещо много по-голямо. Язовирът с името „Трите пролома” е толкова голям и толкова тежък, че е променил не само оста, но и скоростта на въртене на Земята.

Огромният хидростроителен обект чупи всички досегашни рекорди. Защитната стена се смята за най-скъпото строително съоръжение в света, за построяването на което разходите са над 37 милиарда щатски долара. В резултат на изграждането му, е създаден изкуствен резервоар, чиято площ е от 632 кв. километра и вместимост 42 милиарда тона вода. В най-дълбоката му част нивото на водата достига до 175 метра. За постигането на това строително чудо, е било необходимо да бъдат напълно наводнени 17 големи града, 14 по-малки градове и повече от 3 хиляди села. По време на строителството се наложило да бъдат изселени от територията на язовира над 1,26 милиона души. Други 100 хиляди жители били евакуирани след като язовирът вече бил въведен в експлоатация. Причина за последното бил страхът, че огромната маса на събраната вода, оказва натиск върху тектоничните плочи и може да доведе до земетресения. Язовирът служи като водноелектрическа централа, която ще произвежда годишно около 100 TWh електричество.

iazovir Trite prolomaЗа съжаление, обединяването на тези огромни маси вода е оказало влияние върху цялата планета. НАСА категорично потвърждава, че 42 милиарда тона вода, събрани на едно място, изместват земната ос с цели 2 сантиметра! Ъгълът на наклона на планетата се превежда директно в присъствието на сезоните, както и температурата. Това означава, че китайската идея за язовир може да допринесе за промяната на климата в световен мащаб. Само в околностите на самия язовир, средната годишна температура се понижава с 0.67 градуса по Целзий. Това вероятно е резултат на значително изпаряване от резервоара. При издигането си нагоре, парата блокира достъпа на слънчева светлина от небето, което намалява нейната температура.

С това строителство китайците удължили земното денонощие! Язовирът „Трите пролома”, благодарение на обединяването на такъв голям обем вода в сравнително малката му площ, забавил въртенето на планетата ни с 0.06 микросекунди. Това е следствие от простите закони на физиката и е нещо съвсем сериозно. Преместването на масата на оста на въртене променило скоростта на въртене на Земята. Доколкото промяната в земната ос може да окаже въздействие върху изменението на климата, то промените в скоростта на въртене на земното кълбо не трябва да ни тревожат. В миналото такива промени са били чести, дори и в резултат на земетресения. Например, земетресението през 2014 година, което беше със сила 9.1 по скалата на Рихтер, съкратило деня с 6.8 микросекунди. По същия начин върху скоростта на въртене на планетата ни влияние оказва и Луната.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg