Иванка Личева: Българският фолклор ще пребъде

0
фолклор, Копривщица, Копришки бисери

Иванка Личева, ръководител на „Копришки бисери“

През септември 2013 година група жени от Копривщица решават да създадат своя певческа група, която кръщават „Копришки бисери“. Имат своите авторски песни по текстове на Невена Козинарова, а Иванка Личева е техен художествен ръководител.

– Г-жо Личева, как се роди идеята за създаването на групата „Копришки бисери“?

– Групата я създадохме през 2013 година. Тя се роди и сформира спонтанно по време на екскурзия, на която през цялото време пеехме. Така решихме, че можем да направим група за копришки автентичен фолклор. Ходим на различни изяви, както на местни събития, така и на регионални и национални. Събираме се всяка седмица, правим репетиции, забавляваме се. Ние сме един малък колектив. Убедена съм, че ще продължим още дълго време да се занимаваме с пеене, ще продължим да предаваме българския фолклор като цяло. Според мен българските традиции ще се запазят и ще ги има и след нас.

фолклор, Копривщица, Копришки бисери– Какво е характерно за местния фолклор?

– Говори се повече за бита на хората, има песни от войната. Най-вече е темата за любовта. Разказва се как хората са седели по седянки, по чешмите са задявали момите. Характерен е и местният годеж.

фолклор, Копривщица, Копришки бисери– Къде хората могат да се насладят на автентичния фолклор, който изпълнявате във Вашия репертоар?

– Обикновено участваме в регионалните фолклорни мероприятия, фестивали. Ходим където ни поканят. Имаме грамоти, плакети от конкурси, но все още сме млади баби. Тази година за 11 път ще се проведе Събора на българското народно творчество. Той се провежда на всеки пет години. В него участват състави от много държави. Тук се събират от цялата страна представители на фолклора. На последния събор имаше около 15 хиляди участника.

– Има ли място за българския фолклор в днешния забързан свят?

– Категорично! Въпреки съвременните технологии, децата се интересуват от българския фолклор. Убедена съм, че ще пребъде българското в нашата страна.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg